Parama dėkojame




Aplinkos ministerija ragina vandenį iš paviršinių vandens telkinių naudoti atsakingai

raginLiepos 20 d. duomenimis stichinis meteorologinis reiškinys – sausra augalų vegetacijos laikotarpiu – toliau fiksuojama dalyje Utenos, Anykščių ir Zarasų rajono savivaldybėse. Gyventojus ir ūkio subjektus hidrologinės sausros metu raginame atsakingai ir taupiai naudoti iš paviršinių vandens telkinių išgaunamą vandenį, neviršyti nustatytų vandens naudojimo limitų ir į gamtinę aplinką išleidžiamų teršalų ribinių verčių.

Nuo liepos 17 d. visoje Lietuvoje paskelbta hidrologinė sausra. Sausringas laikotarpis paviršinio vandens telkiniuose prasideda tada, kai vandens lygis daugiau kaip pusėje vandens matavimo stočių (hidrologiniai matavimai jose vykdomi daugiau kaip 30 metų), pasiekia vidutinį žemiausią šiltojo sezono vandens lygį. Hidrologinė sausra stebima 23 vandens matavimo stočių (toliau – VMS), dar 12 stočių vandens lygiai artimi sausrai. Žymiausias upių vandeningumo sumažėjimas stebimas šiauriniuose, šiaurės vakariniuose bei rytiniuose Lietuvos rajonuose.

Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba primena, kad išgaunant vandenį iš paviršinių vandens telkinių, vanduo turi būti naudojamas racionaliai ir taupiai, neturi būti neleistinai sutrikdytas paviršinio vandens telkinio ir su juo susijusių teritorijų hidrologinis režimas ir ekologinė būklė.

Esant hidrologinei sausrai, ypatingą dėmesį į vandens lygio svyravimus tvenkinyje ar patvenktame ežere turėtų atkreipti šių vandens telkinių naudotojai. Jie privalo užtikrinti, kad užtvankos ir patvankos praleistų ne mažiau vandens už nustatytą gamtosauginį debitą. Hidroelektrinės  turbinos turi būti išjungiamos, kai vandens lygis tvenkinyje nukrenta 10 cm ar daugiau normaliai patvenkto vandens lygio.

Subjektams, turintiems leidimus išgauti vandenį iš paviršinių vandens telkinių, pagal Lietuvos Respublikos aplinkos ministro įsakymą ,,Dėl paviršinio vandens telkinių naudojimo vandeniui išgauti tvarkos aprašo”, privaloma laikytis ir nepažeisti išduotose paviršinio vandens telkinio naudojimo sąlygose nurodytų vandens sunaudojimo kiekių, o pasiekus sąlygose numatytą ribą –  nutraukti vandens naudojimą.

Aplinkos ministerijos nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode