Marcinkevičius




Kokia yra elektros energijos maitinimo šaltinių ir transformatorių paskirtis?

 

elektraElektros energijos šaltiniu laikome tokį įtaisą, kuris elektrą paima iš kitų energijos rūšių. Šie šaltiniai yra arba cheminiai, arba fizikiniai. Pirmieji cheminės oksidacijos būdu gautą energiją verčia elektros energija. Tai baterijos ir akumuliatoriai. Fizikiniai šaltiniai – tai nuolatinės ir kintamosios srovės generatoriai. Tuo tarpu maitinimo šaltiniais vadiname prietaisus, kurie vieną elektros energijos rūšį verčia kita.

 

Kokios yra pagrindinės elektros maitinimo šaltinių rūšys?

 

Maitinimo šaltinius skirsto į pirminius bei antrinius. Pirminiai elektros maitinimo šaltiniai keičia įvairiais būdais – vėjų jėgainių, hidroelektrinių, saulės elektrinių arba cheminių reakcijų būdu išgaunamą energiją į elektros energiją. O antriniai elektros maitinimo šaltiniai perima pirminio maitinimo šaltinio sukauptą elektros energiją ir keičia jos įtampą, srovę bei formą ir visa tai pateikia vartotojui.

 

Antriniai elektros maitinimo šaltiniai dar yra skirstomi į analoginius, impulsinius, inverterinius ir konverterinius. Daugiausiai yra naudojami analoginiai maitinimo šaltiniai, nes jie nesudėtingi, patikimi ir pigūs. Impulsiniai maitinimo šaltiniai skiriasi tuo, kad turi įtampos stabilizatorių, todėl jie sumažina energijos nuostolius. Inverteriniai bei konverteriniai maitinimo šaltiniai yra skirti keisti nedidelę nuolatinę įtampą į didesnę kintamą ar nuolatinę.

 

Kaip dar yra skirstomi elektros maitinimo šaltiniai?

 

Maitinimo šaltiniai dar yra skirstomi į stalinius, kompiuterinius bei nepertraukiamo maitinimo. Staliniai yra naudingi tada, kai prie darbo stalo tenka atlikti daug įvairių su elektronika susietų projektų, išbandyti grandines, jie leidžia reguliuoti įtampą iki atitinkamos vertės. O nepertraukiamo maitinimo šaltiniai padeda palaikyti prietaisų budėjimą dingus elektros srovei. Jie taip pat apsaugo įrenginius ir nuo per didelės įtampos.

 

Kaip elektrotechnikoje pasitarnauja transformatoriai?

 

Transformatoriai elektronikoje pasitarnauja perduodami tos pačios rūšies elektros energiją tarp dviejų ir daugiau grandinių. Jie gali būti įvairaus dydžio ir randami kasdieniško naudojimo daiktuose. Šie prietaisai negali keisti įtampos rūšių, nes jie veikia tik su kintama įtampa, taip sukuriamas kintantis magnetinis laukas. Transformatorių esama įvairių – montuojamų ant DIN briaunos ir skydo, plokštuminių, apšvietimo bei garso. Jeigu jums prireikė maitinimo šaltinių arba transformatorių, jų ieškokite internetinėje parduotuvėje RSdelivers.

24-45a

 

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode