Marcinkevičius




EIMIN: startuos nauja priemonė „Milijardas verslui“

armonaiteJau nuo kitos savaitės startuos skatinamoji finansinė priemonė „Milijardas verslui“, kuri sudarys galimybę verslui gauti iki 250 mln. eurų siekiančias paskolas.

„Verslą kuriantys žmonės gali daug: rizikuoti, kurti darbo vietas ir ugdyti mūsų šalies ekonomiką. Vien praėjusiais metais bendras Ekonomikos ir inovacijų ministerijos teikiamų pagalbos priemonių paketas siekė beveik 2 mlrd. Eur. Iš jų buvo finansuojamos priemonės augimui, pertvarkai, žaliajai ekonomikai. Tačiau akivaizdu, kad stambaus kapitalo projektai dažnai likdavo nuošalyje. Taigi milijardas eurų būtent ir atvers galimybes kurti bei plėsti stambius projektus, o kartu užtikrins investicijas į tvarų Lietuvos verslą ir inovacijas“, – sako ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė.

Paskolos bus teikiamos projektams, kuriais siekiama investuoti į aplinkai draugiškas technologijas, žiediškumo didinimą, dekarbonizaciją, energijos vartojimo efektyvumą, mažaatliekių, pažangių, novatoriškų ir skaitmeninių technologijų diegimą, taip pat ir aukštos pridėtinės vertės produktų gamybos pajėgumų plėtrą bei gynybos ir saugumo pramonę.

„Milijardas verslui“ priemonę administruoja „Invega“. Paraiškas paskoloms bus galima teikti nuo balandžio 29 d., o paskolų sutartis pasirašyti iki 2026 m. birželio 30 d.

Sieksime, kad ši priemonė darytų teigiamą poveikį šalies ekonomikai ir kad įvairūs sektoriai gautų finansavimą, o įmonėms būtų lengviau vystyti savo inovatyvius ir į tvarumą orientuotus projektus. Startuojame su 1 mlrd. eurų, tačiau sukauptos palūkanos, grįžtantys paskolų mokėjimai vėl bus reinvestuojami, tad, skaičiuojame, bendras efektas turėtų siekti iki 2 mlrd. eurų. Labai svarbu ir tai, kad šios priemonės lėšomis galės pasinaudoti ir gynybos bei saugumo sektoriuje veikiančios įmonės, kas išlieka vienu iš prioritetų artimiausiais metais“, – teigia Inga Beiliūnienė, INVEGOS valdybos narė ir Verslo plėtros vadovė.

Pagal naująją priemonę verslas galės gauti iki 150 mln. eurų INVEGOS tiesiogiai teikiamų arba subordinuotų paskolų, o sindikuotų paskolų finansavimo suma galės siekti iki 250 mln. eurų. Dėl paskolų galės kreiptis labai mažos, mažos ir vidutinės (MVĮ) bei didelės įmonės. Maksimali paskolų trukmė – 15 metų su galimybe pratęsti iki 20 metų.

Norinčioms pasinaudoti priemone įmonėms taip pat numatyti ir kiti kriterijai, tarp kurių – ryšių su Lietuvai priešiškomis valstybėmis neturėjimas, užtikrinimas, kad projektai nedaro reikšmingos žalos aplinkai, taip pat kad projekte dalyvauja tiekėjai ir (ar) rangovai, kurie nėra kontroliuojami trečiųjų šalių subjektų, o jų valdymo organai veikia ES.

„Tai svarbiausia metų priemonė, dėl kurios ilgai dirbome ir ilgai laukėme. Patiriant nuosmukį, kai visos investicijos stoja ir matome pramonės sektoriaus stagnaciją, ji sudaro galimybę pramonei ir visam verslui gauti pinigų nepaprastai reikalingoms naujovėms, gauti lėšų investuoti į pažangesnes, inovatyvesnes, aukštos pridėtinės vertės darbo vietas. Šios inovacijos dabar neabejotinai būtinos perorientuojant mūsų gamybą į naujus poreikius, į pasaulinę inovatyvios pramonės darbotvarkę“, – teigia Lietuvos pramonininkų konfederacijos (LPK) prezidentas Vidmantas Janulevičius.

Priemonė bus įgyvendinama per Inovacijų skatinimo fondą. Trišalė sutartis bus pasirašyta Ekonomikos ir inovacijų ministerijos, Finansų ministerijos ir INVEGOS.

BNS nuotr.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode