Parama dėkojame




baigiaŠiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas (Kim Čen Unas) išreiškė nuoširdžią padėką prezidentui Vladimirui Putinui, pirmadienį pranešė valstybinė žiniasklaida, kai jis po beveik savaitę trukusios kelionės, skirtos aptarti gynybos klausimus, Rusijoje išvyko namo.

Antradienį prasidėjusi Kim Jong Uno kelionė po Rusijos Tolimuosius Rytus pademonstravo galimus karinius ryšius: Šiaurės Korėjos lyderis apžiūrėjo viską – nuo rusiškų kosminių raketų iki povandeninių laivų, taip pat simboliškai apsikeitė šautuvais su V. Putinu.

Ši kelionė pakurstė Vakarų nuogąstavimus, kad ši izoliuota, branduolinį ginklą turinti šalis gali suteikti Maskvai ginklų puolimui prieš Ukrainą.

Pchenjano Korėjos centrinė naujienų agentūra (KCNA) pirmadienį pranešė, kad baigdamas vizitą Kim Jong Unas nuoširdžiai padėkojo prezidentui V. Putinui ir Rusijos vadovybei už ypatingą rūpestį ir nuoširdų svetingumą.

Jis taip pat palinkėjo Rusijos žmonėms klestėjimo ir gerovės, sakoma KCNA pranešime.

Šiaurės Korėjai ir Rusijai, istorinėms sąjungininkėms, taikomos visuotinės sankcijos: Maskvai – dėl puolimo Ukrainoje, Pchenjanui – dėl branduolinio ginklo bandymų.

Per savo kelionę į Rusiją Kim Jong Unas pareiškė, kad jo šalis, kurios svarbiausias sąjungininkas ir ekonominis rėmėjas yra Pekinas, dvišalius ryšius su Maskva laikys svarbiausiu prioritetu, ir surengė retą aukščiausiojo lygio susitikimą su V. Putinu.

Rusija nori gauti iš Šiaurės Korėjos artilerijos sviedinių, skirtų karui su Ukraina, o Pchenjanas pageidauja pagalbos atnaujinant sovietinių laikų įrangą ir prašo pagalbos palydovinių technologijų srityje, teigia ekspertai.

Trečiadienį V. Putinas ir Kim Jong Unas surengė derybas naujajame kosmodrome „Vostočnyj“, esančiame maždaug už 8 000 km nuo Maskvos.

Po susitikimo V. Putinas kalbėjo apie glaudesnio bendradarbiavimo su Šiaurės Korėja perspektyvą ir sakė, kad yra galimybių užmegzti karinius ryšius.

Tačiau Kremlius pareiškė, kad nebuvo ir nebus pasirašyta jokių susitarimų

KCNA teigimu, naujausias Kim Jong Uno vizitas į Rusiją ilgam įeis į istoriją ir dar labiau sustiprins abiejų šalių karingą vienybę bei pradės naują jų santykių etapą.

Susitikęs su Kim Jong Unu V. Putinas priėmė kvietimą apsilankyti Šiaurės Korėjoje ir aptarė galimybę pasiųsti izoliuotosios Rytų Azijos valstybės pilietį į kosmosą. Tai būtų pirmas toks atvejis.

Kim Jong Unas grįžta į Šiaurės Korėją neperšaunamu traukiniu, o KCNA pranešė, kad lyderis „pradeda kelionę namo po to, kai padarė naują radikalų posūkį KLDR ir Rusijos santykių raidos istorijoje“.

KLDR yra Šiaurės Korėjos oficialaus pavadinimo santrumpa.

Prieš išvykdamas iš Vladivostoko, Ramiojo vandenyno uostamiesčio prie pat sienos, Kim Jong Unas gavo penkis sprogstamuosius dronus, žvalgybinį droną ir neperšaunamą liemenę, kuriuos jam padovanojo Primorės krašto, besiribojančio su Kinija ir Šiaurės Korėja, gubernatorius.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode