Parama dėkojame




padidinsLenkija iki 10 tūkst. padidins karių skaičių prie savo rytinės sienos su Baltarusija, ketvirtadienį pranešė gynybos ministras, perspėjęs dėl pavojaus saugumui, kurį gali kelti Rusijos sąjungininkė.

„Tai bus apie 10 tūkst. karių, iš kurių 4 tūkst. tiesiogiai rems pasienio apsaugos tarnybą, o 6 tūkst. bus rezerve“, – sakė Mariuszas Blaszczakas (Marjušas Blaščakas) visuomeniniam radijui.

„Perkeliame kariuomenę arčiau sienos su Baltarusija, kad nubaidytume agresorių ir jis nedrįstų mūsų pulti“, – kalbėjo ministras.

Lenkijos vidaus reikalų viceministras trečiadienį pareiškė, kad šalis pasiųs papildomus 2 tūkst. karių rytinei sienai su kaimynine Baltarusija sustiprinti.

Teigiama, kad sieną bando kirsti rekordinis migrantų skaičius.

Lenkija neseniai įspėjo apie provokacijų iš Baltarusijos grėsmę ir galimą pavojų dėl į Baltarusiją persikėlusių dalies „Wagner“ samdinių.

Varšuva taip pat apkaltino Baltarusiją ir Rusiją organizuojant naują migrantų srautą į Europos Sąjungą siekiant destabilizuoti regioną.

Praėjusią savaitę NATO narė pareiškė, kad Baltarusijos sraigtasparniai pažeidė jos oro erdvę, ir perspėjo dėl Minsko provokacijų.

Baltarusija paneigė teiginius apie pažeidimą, o Gynybos ministerija tvirtino, kad juos „pateikė Lenkijos karinė ir politinė vadovybė, siekdama dar kartą pateisinti pajėgų ir priemonių telkimą prie Baltarusijos sienos“.

Po „Wagner“ boso Jevgenijaus Prigožino birželį surengto maišto prieš Rusijos karinę vadovybę grupės ateitis kelias savaites buvo neaiški. Maištas baigėsi, kai birželio 24 dieną J. Prigožinui ir jo kovotojams buvo pasiūlytas prieglobstis Baltarusijoje.

Prieš dvejus metus iš Artimųjų Rytų ir Afrikos į Lenkiją, Latviją ir Lietuvą per Baltarusijos sieną pradėjo plūsti daugybė migrantų, siekiančių patekti į ES.

Lenkų, latvių ir lietuvių valdžios institucijos mano, kad Baltarusijos autoritarinio vadovo Aliaksandro Lukašenkos režimo bandymai išstumti migrantus per Latvijos, Lietuvos ir Lenkijos sienas yra hibridinio karo, nukreipto prieš šias šalis, metodas.

Tuo tarpu Lenkijos kariuomenė paskelbė, kad netoli sienos su Baltarusija ieško iš raketos dingusio sprogdiklio, tačiau teigė, kad jis nekelia pavojaus, nes „detonatorius turi įmontuotą apsaugą“. Ji teigė, kad saugiklis buvo prarastas per „intensyvią veiklą, naudojant specializuotą įrangą saugumui užtikrinti“.

„Antradienį, pasibaigus koviniams skrydžiams, viename iš sraigtasparnių, patruliavusių pasienio zonoje, buvo nustatyta, kad vienoje iš raketų nėra sprogdiklio. Skrydis buvo vykdomas pasienio juostoje ir nevyko virš užstatytų teritorijų“, – sakoma kariuomenės pranešime.

Kariuomenė kreipėsi į vietos gyventojus, kad pastebėję sprogdiklį praneštų policijai.

Redaktorė Rūta Androšiūnaitė

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode