Parama dėkojame




gamtinisIstorinį JAV valstijos Havajų miestą pelenais pavertęs gamtinis gaisras nusinešė 36 gyvybes, ketvirtadienį pranešė pareigūnai.

„Tęsiant gaisro gesinimo darbus, šiandien aktyvaus Lahainos gaisro metu iš viso aptikti 36 žuvusieji“, – sakoma Maui apygardos valdžios pareiškime.

Gelbėjimo tarnybas užklupus netikėtai nelaimei, JAV pakrančių apsaugos pareigūnai iš vandens ištraukė keliolika žmonių, desperatiškai šokusių į vandenyną, kad pabėgtų nuo sparčiai plintančių liepsnų.

Mažiausiai 12 žmonių dėl sunkių sužalojimų buvo gydomi ligoninėje, dviejų būklė kritinė. Keletas sužeistųjų buvo perkelti į kitas gydymo įstaigas, kur jiems bus suteikta specializuota pagalba, pranešė „Maui Now“ interneto svetainė.

Pareigūnų teigimu, smarkiai nukentėjusiame Lahainos mieste apgadinta arba sugriauta daugiau kaip 270 pastatų.

„Didžioji dalis Lahainos, esančios Maui saloje, buvo sunaikinta, o šimtai vietos šeimų buvo priverstos palikti namus“, – sakė Havajų gubernatorius Joshas Greenas (Džošas Grinas) apie 12 tūkst. gyventojų turintį istorinį miestą, kuris yra populiarus tarp turistų.

Socialiniuose tinkluose paskelbtuose vaizdo įrašuose matyti, kaip per pajūrio miestelio centrą veržiasi liepsnos ir kyla didžiuliai juodų dūmų kamuoliai.

„Žmonės šokinėja į vandenį, kad išvengtų ugnies“, – televizijai „Hawaii News Now“ sakė vyriausiasis valstijos karininkas JAV kariuomenės generolas majoras Kennethas Hara (Kenetas Hara).

Pakrančių apsaugos tarnyba pranešė, kad iš vandenų prie Lahainos sėkmingai išgelbėjo 12 žmonių ir į Maui siunčia kitus laivus.

Išdegino šimtus hektarų ploto

J. Greeno pavaduotoja Sylvia Luke (Silvija Liuk) sakė, kad gaisrus sukėlė sausra, o juos dar labiau pakurstė galingi, iki 130 km per val., uragano „Dora“, siaučiančio už šimtų kilometrų į pietus nuo salų, vėjai. Pasak jos, gaisrai išdegino šimtus hektarų ploto.

Stebėjimo svetainės „PowerOutage“ duomenimis, beveik 13 tūkst. žmonių Maui saloje liko be elektros energijos. Salos pareigūnai teigė, kad daugiau nei 2 100 žmonių buvo įkurdinti prieglaudose, o dar 2 tūkst. keliautojų įstrigo oro uoste.

JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) sakė pagalbai sutelkiantis visus išteklius.

„Įsakiau, kad visos turimos federalinės pajėgos būtų dislokuotos šiose salose ir padėtų reaguoti“, – sakė J. Bidenas.

„Havajų nacionalinė gvardija mobilizavo sraigtasparnius „Chinook“, kad padėtų gesinti gaisrus bei vykdyti paieškos ir gelbėjimo darbus Maui saloje, – pridūrė jis. – JAV pakrančių apsaugos tarnyba ir karinių jūrų pajėgų trečiasis laivynas remia reagavimo ir gelbėjimo darbus.“

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode