Parama dėkojame




kranteIzraelio pajėgos antradienį pranešė, kad okupuotame Vakarų Krante, kur jau kelis mėnesius tęsiasi smurtas, nugriovė palestiniečio, kaltinamo kario ir jo brolio nužudymu, namus. 

Izraelio pajėgos nurodė, kad susirėmimas kilo, kai naktį buvo mėginama sunaikinti Abdel Fataho Khroushaho (Abdel Fataho Chrušo) gyvenamąją vietą Askaro pabėgėlių stovykloje šiauriniame Nabluso mieste. 

Anot pajėgų, buvo mėtomi sprogstamieji užtaisai ir šaudoma į Izraelio karius, kurie į tai atsakė.

Naujienų agentūros AFP žurnalistui liudininkai pasakojo, kad į miestą įžengus Izraelio pajėgoms, kariai susirėmė su palestiniečiais, kurių dalis buvo ginkluoti.

Palestiniečių Raudonojo Pusmėnulio draugija pranešė, kad buvo sužeisti šeši palestiniečiai, iš jų vienas – pašautas.

Medicinos organizacija teigė, kad Izraelio pajėgos guminėmis kulkomis ir ašarinėmis dujomis tiesiogiai apšaudė vieną iš jos greitosios pagalbos automobilių.

Izraelio pajėgos teigia, kad A. F. Khroushahas vasario mėnesį nušovė du Izraelio naujakurius – Halelą Menachemą Yanivą (Halelą Menachemą Janivą) ir jo brolį Yagelį Yaakovą Yanivą (Jagelį Jakovą Janivą), – kai jie važiavo per Vakarų Kranto Chuvaros miestą.

Praėjus mėnesiui po šio incidento, per reidą Izraelio kariai nužudė 49 metų A. F. Khroushahą.

Po to, kai kariškiai susprogdino jo namą, tankiai apgyvendintame rajone pasklido dūmai, o kaimynai stebėjo padarytą žalą.

Izraelis reguliariai naikina palestiniečių, kuriuos kaltina mirtinų išpuolių prieš izraeliečius vykdymu, namus, teigiant, kad tai veikia kaip atgrasymo priemonė.

Žmogaus teisių aktyvistai tvirtina, kad ši politika prilygsta kolektyvinei bausmei, nes pagal ją be pastogės gali likti nekovojantys asmenys, įskaitant vaikus.

Gazos Ruožą kontroliuojanti palestiniečių kovotojų grupuotė „Hamas“ teigė, kad praeityje šios priemonės nebuvo sėkmingos.  „Hamas“ išplatintame pareiškime teigiama, kad šie Izraelio pajėgų veiksmai tik dar labiau paskatins Vakarų Kranto ir Jeruzalės gyventojus stiprinti pasipriešinimą.

Smurtas Vakarų Kranto šiaurėje išaugo – palestiniečių kovotojai vis dažniau atakuoja ekstremistiškai nusiteikusius žydų naujakurius, o Izraelio kariuomenė kasdien rengia reidus.

Šis kovų suaktyvėjimas tarp izraeliečių ir palestiniečių yra vienas didžiausių per beveik du dešimtmečius. Nuo 2023 metų pradžios Vakarų Krante ir Rytų Jeruzalėje nuo Izraelio ugnies žuvo daugiau kaip 150 palestiniečių, rodo naujienų agentūros AP duomenys.

Izraelis teigia, kad daugiausia aukų buvo tarp kovotojų, žuvusių per karinius reidus, tačiau žuvo ir akmenis mėtančių jaunuolių, protestavusių prieš kariuomenės reidus, bei nekaltų praeivių.

Šiais metais per palestiniečių išpuolius prieš izraeliečius žuvo mažiausiai 26 žmonės.

Per 1967 metų Vidurio Rytų karą Izraelis užėmė Vakarų Krantą, Gazos ruožą ir Rytų Jeruzalę. Palestiniečiai siekia, kad šiose teritorijose būtų įkurta jų nepriklausoma valstybė.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode