Marcinkevičius




Lenkijos kultūros ministerija ketvirtadienį sudarė susitarimą nupirkti vertingą privačią meno kolekciją, kurioje yra ir Leonardo da Vinci (Leonardo da Vinčio) paveikslas, kad ji liktų Lenkijos turtas ateities kartoms.

Kolekcijoje iš viso yra maždaug 86 tūkst. kūrinių, tarp jų – L.da Vinci „Dama su šermuonėliu“, Rembrandto (Rembranto) „Peizažas su geruoju samariečiu“, Pierre 'o-Auguste 'o Renoiro (Pjero Ogiusto Renuaro) darbai.

Privačiame Czartoryskių (Čartoriskių) muziejuje Krokuvoje esančiai kolekcijai taip pat priklauso maždaug 250 tūkst. rankraščių ir kitų dokumentų.

Kolekcija perkama valdančiajai konservatorių partijai „Įstatymas ir teisingumas“ siekiant dėmesiu pozityviems Lenkijos paveldo aspektams skatinti nacionalinį pasididžiavimą.

Kultūros ministras ir vicepremjeras Piotras Glinskis susitarimą pasirašė su Adamu Karoliu Czartoryskiu (Adomu Karoliu Čartoriskiu) – iš Gediminaičių save kildinusios Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės didikų giminės palikuoniu. Giminė šią kolekciją rinko ir saugojo pastaruosius du šimtmečius.

Kolekcija perkama už 100 mln. eurų, kurie, kaip pripažino P.Glinskis, tesudaro menką jos vertės dalį, tad tai didele dalimi yra dovana šaliai.

Minėtas L.da Vinci paveikslas yra vienas iš vos keturių šio italų Renesanso dailininko nutapytų moterų portretų.

Varšuva, gruodžio 30 d. (AP-BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode