Marcinkevičius




 

Taivanas pirmadienį paskelbė atidžiai stebintis vienintelio Kinijos lėktuvnešio ir penkių jį lydinčių karo laivų judėjimą, kai ši grupė praplaukė į pietus nuo salos per pratybas, surengtas pablogėjus Pekino ir Taibėjaus santykiams.

Lėktuvnešis „Liaoning“ ir kiti penki laivai sekmadienį praplaukė už 20 jūrmylių (37 km) nuo Taivano oro erdvės atpažinimo zonos (OEAZ) Baši sąsiauryje, skiriančiame Taivaną ir Filipinus, nurodė Gynybos ministerija.

Ši grupė pirmadienio rytą praplaukė už 90 jūrmylių (167 km) į pietus nuo Eluanbi kyšulio – piečiausio Taivano taško. Ji toliau judėjo į pietvakarius ir praplaukė į pietryčius nuo Dongšos salų Pietų Kinijos jūroje, pridūrė ministerija.

„Kariuomenė buvo budri ir įdėmiai stebėjo „Liaoning“. Raginame visuomenę būti ramią ir nesibaiminti“, – sakoma pranešime.

Taivano žiniasklaida nurodė, kad kariškiai pasiuntė į OEAZ patruliuoti naikintuvų F-16 ir karo laivų. Gynybos ministerija šią informaciją atsisakė komentuoti.

Japonijos gynybos ministerija anksčiau paskelbė, kad aštuoni Kinijos laivai, tarp jų lėktuvnešis ir trys eskadriniai minininkai, šeštadienio popietę buvo pastebėti Rytų Kinijos jūros centrinėje dalyje vieno šalies laivo.

Kinijos žiniasklaida paskelbė, kad lėktuvnešis pirmąkart išplaukė pratybų į Ramųjį vandenyną.

Šios karinių jūrų pajėgų pratybos laikomos Pekino karinės galios demonstravimu, padidėjus įtampai su Taivanu ir Jungtinėmis Valstijomis po protokolą pažeidusio pokalbio telefonu tarp Taivano prezidentės Tsai Ing-wen (Cai Ingven) ir JAV išrinktojo prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo).

Kinija pastaruoju metu surengė virtinę karinių pratybų. Gruodžio 10 dieną jos kariniai lėktuvai praskrido netoli Taivano – antrąkart per mėnesio laikotarpį.

Taivano gynybos ministras Feng Shih-kuanas (Feng Šikuanas) tvirtino, kad Kinijos karinių oro pajėgų pratybų laikas buvo pasirinktas atsitiktinai, bet perspėjo, kad sala vis dar patiria karinę grėsmę.

Pekinas Taivano nekontroliuoja jau daugiau kaip 60 metų, tačiau laiko jį neatsiejama savo teritorijos dalimi ir žada kada nors jį susigrąžinti – net jeigu reikėtų panaudoti jėgą.

Taibėjus, gruodžio 26 d. (AFP-BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode