Marcinkevičius




Renavo dvaro sodyboje pristatyta paroda „Laiko ženklai“ laukia lankytojų

Kovo 10 d. Renavo dvaro sodybos svirne pristatyta mažeikiškio fotografo Gedimino Januškos fotografijų paroda „Laiko ženklai“, skirta Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo dienai paminėti.

Išskirtinę parodos atidarymo nuotaiką kūrė ir žiūrovus pasitiko tarpukario Lietuvos estrados pradininko Danieliaus Dolskio dainos.

 

Renavo dvaro sodybos direktorius Deividas Makavičius pristatė šios parodos autorių G. Janušką.
Ekspozicijos autorius žiūrovams trumpai priminė Lietuvai svarbius ir ypatingus istorijos faktus, siekiančius 1918–1940 metų laikotarpį.
Parodos ekspoziciją sudaro fotonuotraukos, 1918–1940 metų spauda, kareivių apranga, daiktai, buities daiktai ir kt.

Fotografas atkreipė dėmesį, kad didžiojoje dalyje nuotraukų užfiksuoti karininkai, šautuvai, kitos Lietuvos, Latvijos bei Estijos kariuomenių amunicijos. 

Muziejininkas Vytautas Ramanauskas juokavo, kad šiai ekspozicijai užbaigti trūksta tik tuometinio sovietinio kareivio su pritvirtintu „budilniku“ ant rankos. Ir tokią nuotrauką, pasak muziejininko, buvo padaręs tarpukario mažeikiškis fotografas Kostas Bužokas. „Tik dabar nežinia, kur yra ta nuotrauka“, – apgailestavo V. Ramanauskas.  Muziejininkas taip pat pasidžiaugė parodoje eksponuojamų nuotraukų profesionalumu: „Įdėta daug širdies ir pabrėžtas senosios kartos patriotiškumas, kuris šiandien verčia žavėtis.“

Renginyje dalyvavęs Žemaičių kultūros draugijos Telšių pavieto pirmininkas Andrius Dacys atkreipė dėmesį į nuotrauką ir jos datą, kurioje užfiksuotas Lietuvos prezidentas Antanas Smetona Telšių geležinkelio stotyje. A. Dacys parodos autoriui padovanojo kelias originalias to laikotarpio nuotraukas. Kai kuriose fotografijose buvo Sedos mokyklos moksleivės.

Svečias atkreipė dėmesį, kad ekspozicija yra kaip gyva istorijos pamoka, žadinanti patriotizmą ir meilę Lietuvai, todėl ją turėtų pamatyti kuo daugiau moksleivių.

Atidaryme mažeikiškis fotografas Osvaldas Balodis sakė: „Yra visokių ligų, o Gediminas Januška serga sunkia, tikriausiai nepagydoma eksponatų rinkimo liga.“ Linkėjo nepasveikti, nes „ligos“ pasekmės naudingos ir įdomios visuomenei bei ateinančioms kartoms.

Paroda veiks iki birželio mėnesio. Kviečiame visus Mažeikių rajono gyventojus ir svečius apsilankyti ir pamatyti unikalią ekspoziciją.

Savivaldybės informacija

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode