Marcinkevičius




Vyriausybė į Lietuvos atstovus ES teikia N. Aleksiejūną

atstovusVyriausybė į Lietuvos atstovus Europos Sąjungoje (ES) teikia dabartinį ambasadorių Prancūzijoje Nerijų Aleksiejūną.

Tokį sprendimą trečiadienį priėmė Ministrų kabinetas, dėl to dar turės apsispręsti ir prezidentas Gitanas Nausėda.

Jam pritarus, diplomatas naująsias pareigas pradės eiti nuo rugpjūčio 14 dienos. N. Aleksiejūnas ambasadoriaus Prancūzijoje pareigas eis iki rugpjūčio pradžios.

Dabartinį atstovą ES Arnoldą Pranckevičių atšaukti ketinama nuo rugpjūčio 13 dienos. Jis šiose pareigose dirbo daugiau nei dvejus metus.

Kaip Vyriausybės posėdyje sakė užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis, jo kadencija pagal teisės aktus ilgiausiai galėjo trukti iki 2027-ųjų pradžios, o būtent tų metų pirmąjį pusmetį Lietuva vėl pirmininkaus ES.

„Nuo šių metų yra pradedam formuoti komanda, (...) kurie šių metų pabaigoje užims pozicijas beprasidedančiame pirmininkavime. Mes norime užtikrinti, kad vykstanti komanda į Briuselį vyktų kartu su vadovu, kuris galės išbūti ir pirmininkavimo laikotarpį. Tai yra pagrindinė priežastis, kodėl tai daroma dabar“, – sakė Lietuvos diplomatijos vadovas.

Pats N. Aleksiejūnas sakė turintis sukaupęs daugiau nei 20 metų darbo su ES reikalais patirtį. Jis ėjo įvairias pareigas Užsienio reikalų ministerijoje, Lietuvos atstovybėje Briuselyje, Europos Komisijoje, buvo prezidentės Dalios Grybauskaitės patarėju.

„Paryžiuje nuo europinių klausimų neteko atitolti. Nes Prancūzijoje ir Paryžiuje nuolat daug vyksta ir įvairių pasiūlymų, ir teko matyti prancūzų pirmininkavimą 2022 metais“, – Vyriausybės posėdyje kalbėjo diplomatas.

Tuo metu nuo rugpjūčio 5 dienos iš pareigų atšaukti teikiamas ambasadorius Vokietijoje Ramūnas Misiulis, Suomijoje – Giedrius Kazakevičius, Airijoje – Marijus Gudynas, Sakartvele – Andrius Kalindra, nuo rugpjūčio 19 dienos – atstovas Čekijoje Laimonas Talat-Kelpša.

Jau anksčiau skelbta, kad iš ambasadoriaus Ukrainoje pareigų nuo birželio 17 planuojama atšaukti diplomatą Valdemarą Sarapiną. BNS žiniomis, jį svarstoma skirti ambasadoriumi Lenkijoje.

Lietuva ambasadoriaus Lenkijoje neturi nuo praėjusių metų rugsėjo pražios, kai baigęs kadenciją iš pareigų buvo atšauktas Eduardas Borisovas. Ambasadai šiuo metu vadovauja įgaliotoji ministrė Audronė Markevičienė.

Dėl būsimo ambasadoriaus Lenkijoje buvo kilę nesutarimų tarp Užsienio reikalų ministerijos ir Prezidentūros. Įstrigus šiam paskyrimui, užtruko ir kitų 2024 metų keičiamų ambasadorių kandidatūrų derinimas.

Įtampą kurstė ir situacija dėl šią savaitę atšaukto buvusio ambasadoriaus Jungtinėje Karalystėje Eitvydo Bajarūno, kaltinto darbuotojų mobingu, netinkamu ambasados lėšų naudojimu jam ir G. Nausėdai lankantis miuzikle Londone.  

Procesas pajudėjo kovą, prezidentui ir užsienio reikalų ministrui Gabrieliui Landsbergiui sutarus dėl tinkamų kandidatų.

Ambasadorius Lietuvoje skiria ir atleidžia prezidentas Vyriausybės teikimu ir pritarus Seimo Užsienio reikalų komitetui.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode