Parama dėkojame




G. Nausėda: akcizai – priemonė reguliuoti alkoholio ir tabako vartojimą

priemoneFinansų ministerijai siūlant trejus metus iš eilės, pradedant 2025-aisiais, didinti alkoholio ir tabako akcizus, šalies vadovas Gitanas Nausėda juos laiko ne papildomų biudžeto šaltiniu, bet priemone reguliuoti šių gaminių vartojimą. 

„Aš vis dėlto žvelgčiau į akcizų nustatymą būtent šioms prekių grupėms ne kaip į biudžeto pajamų šaltinį. Taip, tai, be jokios abejonės, yra tam tikras biudžeto pajamų šaltinis. Vis dėlto šiais akcizais siekiama reguliuoti alkoholio vartojimą ir skatinti tą gyvenimo būdą, kuris yra siektinas“, – žurnalistams Anykščiuose ketvirtadienį sakė G. Nausėda. 

Šalies vadovas pažymėjo, kad akcizai Lietuvoje nėra tokie dideli, kaip kitose Europos Sąjungos šalyse. 

„Palyginimui galiu pasakyti, kad, pavyzdžiui, Australijoje cigarečių pakelis kainuoja 35 eurai. Mūsų akcizai tikrai nėra tokie dideli, kaip daugelyje kitų Europos Sąjungos valstybių“, – sakė G. Nausėda.

„Kas taip pat yra pozityvu, kad pagaliau galime planuoti šiek tiek toliau į priekį. Tie trejų metų planai leidžia prisitaikyti tiek vartotojui, tiek alkoholio ir tabako pramonės atstovams“, – pridūrė šalies vadovas.  

G. Nausėda pripažino, kad augant alkoholio ir tabako akcizams didėja paskatos ir kontrabandai. Tačiau, pasak šalies vadovo, jos galimybę sumažintų būtent pasienio kontrolės punktų su Baltarusija uždarymas. 

Finansų ministerija trečiadienį pateikė Akcizų įstatyme siūlomą įtvirtinti trejų metų akcizų didinimo planą. Jį tikimasi priimti Seimo pavasario sesijoje. 

Pasak finansų ministrės Gintarės Skaistės, akcizus siūloma didinti siekiant, kad nedidėtų šių prekių įperkamumas bei vartojimas, taip pat nemažėtų akcizų dalis augančiose jų kainose bei valstybės biudžete.

Skaičiuojama, jog padidinus akcizus biudžeto pajamos per trejus metus išaugų 126,7 mln. eurų.

Redaktorė Roma Pakėnienė

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode