Parama dėkojame




Aplinkos ministras ir ES sveikatos komisaras – apie „karštas“ problemas

Šiandien aplinkos ministras Kęstutis Navickas susitiko su ES sveikatos ir maisto saugos komisaru Vyteniu Andriukaičiu ir aptarė komisaro veiklos sektoriui itin aktualias bei su aplinkosauga susijusias problemas.

Viena iš jų – endokrininę sistemą ardančių medžiagų naudojimas ir jų nustatymo kriterijai. Vis daugiau naudojant šių medžiagų žemės ūkyje, daugėja ir jų sukeliamų susirgimų, didėja neigiamas poveikis augalijai ir gyvūnijai. Problemai spręsti, Vytenio Andriukaičio požiūriu, Europos Komisija ir visos ES šalys nedelsdamos turėtų susitarti ir nustatyti vieningus kriterijus, pagal kuriuos medžiagos turi būti priskiriamos ardančiosioms endokrininę sistemą.

Ministras pasiūlė šią problemą spręsti politiniu lygmeniu. Nors, apribojus endokrininę sistemą ardančių medžiagų naudojimą, tie ribojimai ekonominiu požiūriu ir atsilieps žemės ūkiui, bet jie yra neišvengiami siekiant apsaugoti žmonių sveikatą ir gyvosios gamtos stabilumą. Kęstutis Navickas pažadėjo, kad šią problemą aptars per susitikimus ir su žemės ūkio ministru, ir su sveikatos apsaugos ministru.

Daugiausia rūpesčių ES komisarui kelia didėjantis antimikrobinis atsparumas. Daugėja bakterijų rūšių, kurios tampa atsparios bet kuriems antibiotikams. Ši problema irgi susijusi su žemės ūkio sektoriumi. Antibiotikų skyrimas naminiams gyvuliams gydyti yra daug laisviau reglamentuotas nei gydyti žmonėms. Didėjantis antimikrobinis atsparumas atsiliepia ir biologinei įvairovei. ES komisaras paprašė ministro, kad jis ES Aplinkos taryboje keltų klausimą apie būtinybę priimti Veterinarijos medicinos direktyvą.

Per susitikimą kalbėta ir apie kovą su afrikiniu kiaulių maru. Sutarta, kad labai svarbi šios kovos priemonė – šernų populiacijos valdymas.

Dar viena aptarta „karšta“ tema – maisto švaistymas. Ministras informavo ES komisarą, kad Aplinkos ministerija imasi lyderystės šiai problemai spręsti. Jau yra prasidėjusios konsultacijos ir su verslu, ir su socialiniais partneriais.

Aplinkos ministerijos informacija

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode