Marcinkevičius




Vaiko skausmas tėvams išsiskyrus. Kaip jį atpažinti ir kaip padėti?

 

Iki šiol nemaža visuomenės dalis dar mano, kad po skyrybų vaikui nereikalinga pagalba, kad jis pats susitvarkys ir užsigydys patirto skausmo padarytas žaizdas.
„Išties tėvų skyrybos vaikui sukelia skausmingų išgyvenimų, kurie vėliau gali sukelti dar sunkesnių pasekmių“, – teigia Šeimos ir asmens saviugdos centro „Bendrakeleiviai“ psichologė, nuo 2013 metų dirbanti su vaikų grupėmis, Veronika Klimenkiene.

Taigi kaip pastebėti vaiko išgyvenamą krizę? Psichologės darbo patirtis rodo, kad vaikų reakcija į tėvų skyrybas labai skirtinga. Vieni užsisklendžia savyje, vengia bendrauti. Jiems tarsi gėda, kad tėvai išsiskyrę. Juos kankina klausimas, kodėl jiems taip atsitiko. Dažnas tokių vaikų apie savo skausmą stengiasi niekam nepasakoti. Nenorėdami įskaudinti savo mamos ar tėčio, jie stengiasi nerodyti savo jausmų. Kiti – priešingai. Jie tampa pikti ir agresyvūs. Savo pyktį labai dažnai išlieja ant to žmogaus, su kuriuo liko gyventi. Dar kitiems, išgyvenantiems tėvų skyrybas, gali pasireikšti miego, valgymo sutrikimai. Atsiranda įvairių baimių, pavyzdžiui, vaikai gali pradėti bijoti miegoti vieni. Jie bijo prarasti mamą ar tėtį, su kuriuo ji liko gyventi.

„Pastebėjus šiuos ar panašius sunkumus, jei tėvams neramu, svarbu!!! pasitarti su pagalbą vaikui galinčiu suteikti specialistu, – ragina Veronika. – Jau daugiau kaip dvidešimt metų tokią pagalbą teikia „Bendrakeleiviai“. Dirbame su 7–11 metų tėvų skyrybas išgyvenančių vaikų grupelėmis. Tai labai efektyvi pagalba, tačiau, atsižvelgiant į konkretų vaiką, kartais pasiūlome ir individualią pagalbą.“

Pašnekovės teigimu, dalyvaudami tokioje grupėje vaikai pamato, kad ne jie vieni išgyvena tėvų skyrybas. Tokį pat sukrėtimą patiria ir daugiau vaikų. Tai suteikia jiems didesnio pasitikėjimo. Saugi grupės aplinka skatina vaikus atvirai išreikšti paslėptus, kartais ir labai sunkius jausmus. Vaikų grupės yra uždaros. Pradėjus darbą, nauji vaikai nebeprisijungia, nes naujų narių atėjimas grupę gali išbalansuoti, pradingsta saugumas, vaikai sunkiau atsiveria.

Pagalbos vaikui ciklą sudaro dešimt užsiėmimų. Prieš pirmąjį užsiėmimą pasikalbama su tėvais, išklausomi jų pastebėjimai, aptariamos galimybės kaip įveikti skyrybų krizę. Bendravimas su tėvais nenutrūksta per visą užsiėmimų ciklą.

„Šiuo metu renkame naują vaikų grupę, kuri startuos sausio mėnesį. Į grupę galima užsiregistruoti apsilankius mūsų interneto svetainėje bendrakeleiviai.lt. Užsiėmimai vyksta kartą per savaitę. Pagalbą teikiame ir vaikams, kurių tėvai dar tik skiriasi, ir tiems, kurių jau išsiskyrę“, – pasinaudoti „Bendrakeleivių“ teikiama pagalba kviečia Veronika Klimenkienė.

Šeimos ir asmens saviugdos centras „Bendrakeleiviai“ teikia specializuotą kompleksinę pagalbą skyrybas išgyvenantiems ir kitiems šios patirties paliestiems asmenims. Taip pat užsiima šeimos krizių prevencija bei postvencija, asmens saviugda. Užsiregistruoti galima http://www.bendrakeleiviai.lt/registracija/

Bernardinai.lt

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode