Marcinkevičius




Pirmosios Lietuvos moterų rinktinės lygiosios šachmatų olimpiadoje Azerbaidžano sostinėje

Lygiosiomis – 2:2 – dešimtojo rato mačą Azerbaidžano sostinėje Baku vykstančioje pasaulio šachmatų olimpiadoje su keturioliktojoje pozicijoje esančia Izraelio (14 tšk.) ekipa baigė ir su 13 taškų iš 20 galimų į 22–ą vietą iš septynioliktos tarp 140 komandų nukrito Lietuvos moterų rinktinė.

Pergalę pirmajame lygiosiomis pasibaigusiame mače iškovojo tarptautinė didmeistrė (GM) Viktorija Čmilytė-Nielsen, pralaimėjimą patyrė Lietuvos čempionė tarptautinė moterų meistrė (WIM) Salomėja Zaksaitė, o savo partijas lygiosiomis baigė tarptautinė meistrė (IM) Deimantė Daulytė bei Daiva Batytė.

Moterų rinktinės mačas prieš Izraelį klostėsi itin dramatiškai – situacija keitėsi tai vienos, tai kitos komandos naudai. Neapsiėjo ir be teisėjų įsikišimo – D. Daulytė nepastebėjo triskart pasikartojančios pozicijos ir jos varžovė pasiekė lygiąsias. D. Batytės oponentė lygiųjų reikalavo ne pagal taisykles, todėl Lietuvos sportininkei buvo pridėtos dvi minutės. Tiesa, ši partija vis tiek baigėsi taikiai.

Ketvirtą pergalę iš eilės pasiekė V. Čmilytė-Nielsen, o S. Zaksaitė nesėkmingai sužaidė partijos vidurį ir patyrė pralaimėjimą.

Be vienintelių lygiųjų, lietuvaičių sąskaitoje - 6 pergalės ir 3 pralaimėjimai.

Moterų turnyre pirmauja Kinijos rinktinė. Ji turi 18 taškų ir dviem taškais lenkia Rusijos komanda, bei trimis – Lenkijos, Ukrainos, Indijos, Vengrijos, JAV ir Bulgarijos ekipas.

Lietuvos vyrai dešimtajame rate patyrė ketvirtą nesėkmę – 1:3 pralaimėjo Turkijos (13–a vieta; 14 tšk.) šachmatininkus bei su 12 taškų nukrito į 49–ą poziciją iš 32–os tarp 180 komandų.

Gana greitai išryškėjo tarptautinio didmeistrio (GM) Aleksandro Ipatovo (ELO koeficientas 2652) pranašumas prieš tarptautinį meistrą (IM) Tomą Laurušą (2437). GM Šarūnas Šulskis (2519) neatsilaikė prieš GM Mustafą Yilmazą (2616). Lygiosiomis savo partijas baigė GM Eduardas Rozentalis (2565) ir penkiolikmetis Paulius Pultinevičius (2351), žaidę atitinkamai prieš Draganą Solaką (GM, 2635) ir Emre Caną (GM, 2565).

Olimpiados vyrų turnyre dvivaldystė – pirmauja po 18 taškų turinčios JAV ir Ukrainos rinktinės, dviem taškais lenkiančios Rusijos šachmatininkus.

Vienuoliktajame – baigiamajame – rate antradienį Lietuvos moterys žais su Filipinų (23–ia vieta; 13 tšk.) ekipa, o vyrai susitiks su Kazachstano (41–a vieta; 12 taškų) komanda.

Nepaisant tik 46–o reitingo, filipiniečių nenuvertinti prašė Lietuvos rinktinės kapitonas Vaidas Sakalauskas. „Varžovės yra įveikiamos, tačiau jų negalima nuvertinti, - kalbėjo tarptautinis meistras. - Jų dabartiniai reitingai labai skiriasi nuo realių, o trečiame ture Filipinai nugalėjo galingą Gruzijos komandą 2,5:1,5“.

Pasak pranešimo, jaunajam P. Pultinevičiui iki tarptautinio meistro normos trūksta lygiųjų su GM Anuaru Ismagambetovu (2542).

Baku, rugsėjo 13 d. (BNS).

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode