Marcinkevičius




 Netoli Gvatemalos sostinės esančioje vaikų prieglaudoje ankstų trečiadienį kilęs gaisras pražudė mažiausiai 22 mergaites, o dar kelios dešimtys vaikų buvo sužeista.

Raudantys ir sukrėsti artimieji budėjo lauke ir tikėjosi sulaukti žinių apie savo vaikus. Prieglaudos personalas paprašė jų užrašyti savo vaikų vardus, kad darbuotojai galėtų pabandyti juos surasti.

Gvatemalos socialinės paramos agentūros vadovas Carlosas Rodasas (Karlosas Rodasas) sakė, kad jaunuoliai antradienį sukėlė maištą ir norėjo pabėgti. Perpildytoje prieglaudoje skundai dėl smurto ir prastų gyvenimo sąlygų būdavo gana dažni.

Trečiadienį apie 9 val. „kai kurie paaugliai padegė savo čiužinius“, – sakė C.Rodasas.

„Nevengiame atsakomybės, priimame ją, tačiau tų gyvybių jau neatgausime“, – pridūrė jis.

Prokuratūros atstovė Julia Barrera (Chulija Barera) sakė, kad vėliau tądien žuvo mažiausiai 20 vaikų ir paauglių. Dvi ligoninės nurodė sulaukusios 41 sužeistos prieglaudos gyventojos. Mergaičių amžius buvo nuo 13 iki 17 metų; dauguma jų patyrė antrojo ir trečiojo laipsnio nudegimų. Roosevelto (Ruzvelto) ligoninės direktorius daktaras Carlosas Soto (Karlosas Sotas) teigė, kad kai kurios nukentėjusiosios patyrė nudegimų, keliančių grėsmę gyvybei.

Truputį vėliau Roosevelto ligoninės atstovė Sharon Avila (Šeron Avila) pranešė, kad ten mirė dar viena auka. Vėlų trečiadienį Šv.Jono ligoninė informavo apie dar vieną mirtį – taigi, žuvusiųjų dabar yra iš viso 22.

C.Rodasas sakė, kad prieglaudoje daugiausiai gali gyventi 500 vaikų, tačiau ten glaudėsi mažiausiai 800 jaunuolių.

Federalinė vyriausybė pranešime sakė, kad tos prieglaudos direktorius buvo atleistas iš pareigų. Be to, nurodoma, jog dar iki gaisro vyriausybė prašė, kad teisti jaunuoliai būtų perkelti iš šios prieglaudos į kitą įstaigą, tačiau tai nebuvo padaryta.

Ugniagesių savanorių atstovas Mario Cruzas (Marijus Krusas) sakė, kad gaisras įsiplieskė viename iš mergaičių kambarių, ir išplito į kitą bendrabutį.

Vyriausybės valdoma prieglauda „Virgen de la Asuncion“ yra įsikūrusi kaimiškoje vietovėje netoli sostinės. Jos teritoriją juosia 9 metrų siena ir medžiai. Ten gyvena smurtą patyrę vaikai iš socialinės rizikos šeimų bei jaunuoliai, atlikę bausmes jaunimo kalinimo įstaigose ir neturintys kur gyventi.

Gvatemalos prezidento Jimmy Moraleso (Džimio Moraleso) biuras nurodė, kad bus paskelbtas trijų dienų gedulas, ir išleido pranešimą, kuriame patvirtinta mažiausiai 15 mirčių. Pranešime sakoma, kad gaisro priežastis vis dar tiriama. Prezidentas tylos minute pagerbė tragedijos aukas per renginį, skirtą pažymėti Tarptautinę moters dieną.

Gvatemalos generalinė prokurorė Annabella Morfin (Anabelja Morfin) sakė, kad vaikai, kuriuos siekiama apsaugoti, ir vaikai, turintys problemų su teisėsauga, neturėtų gyventi kartu. Ji paragino ištirti, kas atsakingas už susidariusią situaciją.

San Chosė Pinula, Gvatemala, kovo 9 d. (AP-BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode