Marcinkevičius




Teismai pristato komiksą-bylą ir kviečia moksleivius elgtis teisingai

Praeitais metais skatinę moksleivius piešinių konkurse išreikšti vaizduotę ir piešti teismų gyvenimą, šiais metais teismai kviečia moksleivius nagrinėti bylas ir pažinti teismų darbą spalvingame leidinyje – specialiai moksleiviams skirtame komikse „Teismiesčio byla: kaip Elzė ir Kajus padėjo surasti teisingumą“. Europos teisės dienai skirti leidinio pristatymo renginiai vyks penkiuose didžiuosiuose Lietuvos miestuose.

„Teismiesčio byla: kaip Elzė ir Kajus padėjo surasti teisingumą“

„Paaugliams skirto leidinio idėja gimė jau seniai. Nuolat vykstančiuose atvirų durų renginiuose teismuose išgirstame daug klausimų, į kuriuos ir pabandėme atsakyti vaikams skirtoje knygoje – pasakoja leidinio iniciatorė Nacionalinės teismų administracijos direktorė Reda Molienė. – Šiandien džiaugiamės paminint Europos teisės dieną galėdami pristatyti po ilgų idėjos išraiškos paieškų atsiradusį spalvingą, linksmą, jautrų, pamokantį ir ne tik paaugliams naudingą komiksą-bylą.“

Kajus ir Elzė – tai pagrindiniai komikso veikėjai, Teismiesčio mokyklos septintokai, kuriems tenka nemažas išbandymas – jie tampa nusikalstamo įvykio liudytojais. Knygelė atskleidžia paauglių abejones, išgyvenimus ruošiantis padėti teismui rasti teisingumą, jų kelią iki teismo. Leidinyje taip pat gausu naudingų patarimų besiruošiantiems liudyti teisme, pateikiamas teismo posėdžio scenarijus, leisiantis skaitytojams tapti posėdžio dalyviais ir patiems atlikti nelengvą darbą – išspręsti komikse aprašytą bylą.

Visą savaitę vyksiančiuose renginiuose bus ne tik pristatomas leidinys, bet ir inscenizuojami teismo posėdžiai, kuriuose moksleiviai gali išspręsti jame aprašytą bylą. Moksleiviai dalyvaus ekskursijose po teismus, susipažins su teisėjais ir teismų darbuotojais, diskutuos apie teises, pareigas ir teisingumą.

„Tokie renginiai yra puiki proga ne tik jaunimui parodyti teismo darbo virtuvę, bet ir priminti, kaip ir kodėl elgtis yra teisinga, pasikalbėti su moksleiviais apie teisingumą, išgirsti, kaip jie supranta šią sąvoką, – teigia pirmojo, rytoj vyksiančio renginio šeimininkas, Panevėžio apygardos teismo pirmininkas Artūras Ridikas. – Tikimės, kad teisėjo kėdę išbandę moksleiviai pažins teismo darbo specifiką, supras, kaip sunku priimti teisingą sprendimą ir susimąstys, apie tai, kaip elgtis dera ir nedera.“

Renginiuose paaugliams bus dalijami komiksai-bylos, kuriuose aprašytos paauglių pasaulio aktualijos, paliečiamos chuliganizmo, atsakomybės už savo veiksmus, patyčių temos ir pateikiamas teismo posėdžio scenarijus, pagal kurį galima suvaidinti teismo posėdį. Tikimasi, kad nemokamas leidinys taps pilietinio ugdymo pamokas papildančia mokymo priemone: visoje Lietuvoje planuojama organizuoti susitikimų su šio dalyko mokytojais ir paraginti pažintį su leidiniu įtraukti į mokymo planus.

„Esu įsitikinusi, kad leidinys bus naudingas ne tik supažindinant jaunąją visuomenės dalį su teismu, bet ir padedant jauniesiems liudytojams pasiruošti apklausoms teisme,“ – pastebi teisėjams ir prokurorams nepilnamečius teisminiame procese padedanti apklausti Vilniaus apygardos teismo psichologė Simona Bartkienė, prisidėjusi rengiant leidinį. „Tikiuosi, kad kiekvienas, perskaitęs knygelę, susimąstys ir apie vieną jautriausių šių dienų aktualijų – patyčias, prisidės prie kovojančiųjų už vaikystę be tyčiojimosi“, – apie komikso-bylos naudą kalba leidinio redakcinės kolegijos narė, Paramos vaikams centro psichologė Ieva Daniūnaitė.

„Teismiesčio byla: kaip Elzė ir Kajus padėjo surasti teisingumą“ Panevėžio apygardos teisme bus pristatyta spalio 21 d. vyksiančiame renginyje (pradžia 13 val.), Klaipėdos apygardos teisme – spalio 24 d. (pradžia 14 val.), Kauno apylinkės ir Lietuvos apeliaciniame teismuose (Vilnius) – spalio 25 d. (Kaune pradžia 12 val., Vilniuje – 9 val.), o Šiaulių apylinkės teisme – spalio 27 d. (pradžia 13 val.).

Komiksą platina Nacionalinės teismų administracijos Komunikacijos skyrius,
el. p. Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.
">Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį., tel. nr. (8 5)  251 4120.

Bernardinai.lt

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode