Marcinkevičius




Aplinkos ministerija nori visus regionų atliekų tvarkymo centrus paversti viešosiomis įstaigomis

 Aplinkos ministerija siekdama skaidrinti rajonų atliekų tvarkymo centrų (RATC) veiklą norėtų, kad nuo 2019 metų pradžios visi RATC'ai iš uždarųjų akcinių bendrovių būtų reorganizuoti į viešąsias įstaigas.

„Kad sutramdytume tą stumdymąsi atliekų tvarkymo centruose, reikėtų nuimti įtampas. Tam reikia uždarąsias akcines bendroves paversti į viešąsias įstaigas. Tada centrai atstovautų visuomenės interesą, būtų daug skaidresnė veikla, nebeliktų pelno siekimo“, - BNS sakė aplinkos viceministras Algirdas Genevičius.

Aplinkos ministerija pirmadienį Vyriausybės pasitarime buvo pateikusi, bet vėliau atsiėmė nutarimo projektą, kuriuo siūlė 8-is iš 10-ies RATC'ų nuo 2019 metų reorganizuoti į viešąsias įstaigas ir visoms centrų veikloje dalyvaujančioms savivaldybėms suteikti po 1 balso teisę. A.Genevičius teigė, jog nutarimo projektas buvo atsiimtas, nes nebuvo kam jo pristatyti ministrų kabinetui, todėl jis turėtų būti teikiamas iš naujo ateinančią savaitę.

Šis nutarimo projektas parengtas šiek tiek koreguojant Seimo nario Petro Gražulio siūlymą - RATC'ų valdyme dalyvaujančioms savivaldybėms suteikti po 1 balso teisę. Šiuo metu balsų pasiskirstymas yra nusprendžiamas pagal savivaldybės dydį. Pavyzdžiui, Klaipėdos RATC'e 88,16 proc. akcijų valdo Klaipėdos miesto savivaldybė.

A.Genevičius tvirtino, jog šis siūlymas nėra susijęs su neseniai pasibaigusia Vilniau atliekų tvarkymo istorija, kai Vilniaus atliekų rūšiavimo gamykla tapo perpildyta degiomis atliekomis ir buvo kilusi grėsmė sklandžiam atliekų surinkimui.

„Vilniaus istorija pavasarį dar brendo, bet mes matėme, kas darėsi atsidarius atliekų rūšiavimo gamykloms ir koks stumdimasis atsirado. Supratome, kad reikia kažką daryti. Atliekų rūšiavimas neturėtų būti valdomas didžiojo miesto“, - kalbėjo A.Genevičius.

Šiuo metu Lietuvoje veikia 10 RATC'ų, iš jų tik Kauno ir Šiaulių centrai yra viešosios įstaigos. RATC'ai kontroliuoja savo regionų sąvartynus, atliekų tvarkymą ir rūšiavimą.

Vilnius, spalio 19 d. (BNS).

 

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode