Marcinkevičius




Dėl P. Gražulio mandato naikinimo ketinama šaukti neeilinį Seimo posėdį

mandatoKonstituciniam Teismui (KT) pripažinus, kad Seimo narys Petras Gražulis, tyčia balsuodamas už kitą parlamentarą, šiurkščiai pažeidė Konstituciją ir sulaužė priesaiką, planuojama šaukti neeilinį Seimo posėdį.

Pagal Seimo pirmininkės Viktorijos Čmilytės-Nielsen parengtą nutarimo projektą, parlamentarai gruodžio 18 dieną, pirmadienį, turėtų balsuoti, ar panaikinti P. Gražulio Seimo nario mandatą.

Paprastai plenariniai posėdžiai vyksta antradieniais ir ketvirtadieniais.

KT antradienį konstatavo, kad 2022 metų rugsėjo 15 dieną balsuojant dėl Seimo rudens sesijos darbų programos priėmimo P. Gražulis sąmoningai, tyčia balsavo du kartus – ne tik už save, bet ir už šalia sėdintį socialdemokratą Liną Jonauską.

KT teigimu, tyčia balsuodamas už kitą Seimo narį P. Gražulis nesilaikė iš Konstitucijoje nustatytos Seimo nario priesaikos ir konstitucinio Seimo nario statuso kylančios pareigos gerbti ir vykdyti Konstituciją, įstatymus, sąžiningai eiti tautos atstovo pareigas.

Teismas pažymėjo, kad net ir vienkartinis Seimo nario balsavimas už kitą parlamentarą Seimo posėdyje sudaro prielaidas iškreipti Seimo valią.

Po šio sprendimo parlamentas turi balsuoti dėl P. Gražulio mandato atėmimo. Kad mandatas būtų panaikintas, už tai per slaptą balsavimą privalo balsuoti ne mažiau kaip 85 parlamentarai iš 141.

Jei P. Gražulio mandatas būtų panaikintas šioje byloje, jis dešimt metų negalėtų kandidatuoti į Seimą, prezidentus ir eiti pareigų, kurioms reikia duoti konstitucinę priesaiką.

Tačiau parlamentaras turi teisę bet kuriuo metu iki balsavimo atsisakyti parlamentaro mandato.

P. Gražulis antradienį po KT sprendimo sakė to daryti neketinantis ir lauksiantis Seimo balsavimo dėl jo mandato.

Anksčiau parlamentarai yra priėmę nutarimą gruodžio 19 dieną balsuoti dėl P. Gražulio mandato panaikinimo kitoje apkaltos byloje.

Pagrindu šiai apkaltai tapo Lietuvos Aukščiausiojo Teismo nuosprendis, kad politikas 2015–2017 metais veikė Kaune registruotos šaldytų maisto produktų gamybos bendrovės „Judex“ interesais, neleistinai kišosi į valstybės tarnautojų Lietuvoje ir Rusijoje veiklą ir tokiu būdu piktnaudžiavo Seimo nario tarnybine padėtimi, padarė didelę neturtinę žalą valstybei. 

Antrasis apkaltos procesas rengiamas supaprastinta tvarka, tai yra nesikreipiant į KT išvados. 

Jeigu Seimo narys įgaliojimų netektų per šią apkaltos procedūrą, sankcija dešimt metų nekandidatuoti į Seimą negaliotų, nes nebūtų konstatuotas priesaikos sulaužymas ir Konstitucijos pažeidimas.

Be to, prokurorai P. Gražuliui yra pateikę įtarimus dėl homoseksualių asmenų viešo niekinimo ir tyčiojimosi iš jų, šią bylą prokuratūra trečiadienį pranešė perdavusi teismui.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode