Sprogimas

Pasikeitė narkotinių vaistų išrašymo tvarka

narSiekiant pagerinti narkotinių vaistų prieinamumą pacientams, sudaryti sąlygas gydytojams efektyviau valdyti pacientų skausmą skiriant narkotinius vaistus bei suvienodinti narkotinių vaistų, skirtų gydyti hiperkineziniams sutrikimams, išrašymą vaikams ir suaugusiesiems, patikslintos Receptų rašymo taisyklės.

Jose nustatyti maksimalūs narkotinių vaistų išrašymo laikotarpiai, atžvelgiant į narkotinių vaistų vartojimo būdą, nustatant, kad narkotinių vaistų vienu kartu leidžiama išrašyti:
̶  vartojamų ambulatoriškai injekcinių ar infuzinių narkotinių vaistų – ne ilgesniam kaip 15 dienų kursui;
̶  vartojamų ambulatoriškai neinjekcinių ir neinfuzinių narkotinių vaistų – ne ilgesniam kaip 30 dienų kursui, išskyrus vaistus, kurių veiklioji medžiaga metadonas ar jo druska, jų leidžiama išrašyti ne ilgesniam kaip 45 dienų kursui.

Taip pat panaikinti išrašymo apribojimai, taikant kombinuotą gydymą skirtingos farmacinės formos skirtingomis veikliosiomis medžiagomis, leidžiant juos išrašyti, atsižvelgiant į naujai nustatytus bendrus maksimalius narkotinių vaistų išrašymo laikotarpius.

Pažymėtina, kad gydytojas turi skirti trumpesnį gydymo kursą narkotiniu vaistu, nei leidžia nurodyti Taisyklių maksimalūs narkotinių vaistų išrašymo laikotarpiai, jei tai nustatyta diagnostikos ir gydymo tvarkos aprašuose, diagnostikos ir gydymo protokoluose, vaisto charakteristikų santraukoje ir nustatytose vaisto kompensavimo sąlygose (jei vaistas kompensuojamasis), kuriais privalo vadovautis, skirdamas vaistus.

Lietuvoje yra 286 vaistinės, turinčios teisę prekiauti narkotiniais vaistais, kurios dažniausiai įsisteigusios miestuose ar rajonų centruose, todėl šis Taisyklių pakeitimas pagerins narkotinių vaistų prieinamumą pacientams, sudarydamas galimybes įsigyti būtinus vaistus ilgesniam laikotarpiui.

Primename, kad likus nesuvartotų narkotinių vaistų (keičiant gydymą kitu narkotiniu vaistu ar pacientui mirus), pacientas ar jo artimieji juos privalo pristatyti į artimiausią vaistinę kaip naikintinus vaistus.

SAM nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode