Sprogimas

Ukrainos vysk. M. Mokrzyckis: mūsų viltis – kad taikos šauksmas bus greitai išgirstas

greitaiMaldos už taiką Ukrainoje diena sutapo su Šventojo Kryžiaus metų uždarymu, kurį vyskupų konferencija paskelbė 2021 m.

Rugsėjo 14 d., per Šv. Kryžiaus išaukštinimo iškilmę, Europoje buvo meldžiamasi už Ukrainą. „Tikimės, kad šis taikos šauksmas bus greitai išgirstas ir išpildytas“, – sako Lvivo arkivyskupas, Ukrainos lotynų apeigų katalikų vyskupų konferencijos pirmininkas Mieczyslawas Mokrzyckis, dėkodamas už šią iniciatyvą. „Žinome ir dėkojame ne tik už maldą, bet ir už solidarumą, kuris mus pasiekia ir per humanitarinę pagalbą, padedančią viską praradusiems žmonėms. Šiuos gestus labai vertina visi mūsų žmonės.“

Maldos už taiką Ukrainoje diena sutapo su Šventojo Kryžiaus metų uždarymu, kurį vyskupų konferencija paskelbė 2021 m., tad visi Ukrainos vyskupai rinkosi į Viešpaties Kančios šventovę Šargorode, kur vyko iškilmingos Šv. Mišios, Eucharistinė adoracija. „Kai praėjusiais metais vyskupų konferencija paskelbė Šv. Kryžiaus metus, – primena arkivyskupas, – norėjome pagilinti savo tautos ir mūsų Bažnyčios tikėjimą ir padėkoti Viešpačiui už jo meilę žmonijai. Net neįsivaizdavome, kad, užuot meditavę Kryžiaus slėpinį, kiekvieną dieną turėsime nešti šį kryžių nuo tada, kai prasidėjo šis baisus karas“, – pasakoja arkivyskupas M. Mokrzyckis.

Pasak jo, karo mėnesiai – tai dienos su kryžiumi: „Štai ką mes patiriame nuo 2022 m. vasario 24 d. Mūsų žmonės tai patiria visoje Ukrainoje. Tie, kurie kenčia tiesiogiai, slėptuvėse, krentant bomboms. Tie, kurie turi ginti savo tėvynę. Sužeistieji. Ir tie, kurie turi bėgti nuo karo, ypač mūsų moterys, priverstos palikti šalį, kad išgelbėtų savo vaikus. Netgi toje Ukrainos dalyje, kurios ginkluoti išpuoliai tiesiogiai nepaliečia, pavargusiuose, susirūpinusiuose ir išsigandusiuose pabėgėlių veiduose gali matyti karo ženklus. Kiekvienas savaip neša šios neteisybės, kurią kenčia Ukrainos žmonės, kryžių“. Ukrainos lotynų apeigų katalikų vyskupų konferencijos pirmininkas sako: „Viešpats parodė mums savo gyvenimu ir mirtimi ant kryžiaus didelę meilę, atnešė mums išganymą, kai viskas buvo prarasta tamsoje, mes tapome Dievo vaikais. Kęsdami karo sunkumus tikime, kad Dievas priima mūsų auką, kad suteiktų mums Prisikėlimo šviesą ir taip trokštamą taiką. Žinome, kad kryžiaus, kurį patiria kiekvienas savaip, kančios šauksmas nepražus, o bus Viešpaties išklausytas ir priimtas“.

Nors šiomis dienomis sulaukiama teigiamų naujienų dėl Ukrainos pajėgų pasiekimų fronte einant į priekį ir Rusijos kariuomenės atsitraukimo, padėtis Ukrainoje vis dar labai sunki. Dar reikia daug kovoti. Taip pat svarbus ir visos Europos Bažnyčios solidarumas, kuri vienijasi maldoje už taiką Ukrainoje. Arkivyskupas paminėjo, kad popiežiaus išmaldininkas kardinolas Konradas Krajewskis jau ketvirtą kartą lankosi Ukrainoje, taip pat ir Italijos vyskupų konferencijos delegacija.  Arkivyskupas dėkoja ir pabrėžia, kad šis vizitas labai svarbus visai Katalikų Bažnyčiai bei Ukrainos gyventojams. „Esame labai dėkingi Šventajam Tėvui, kuris ragina visą pasaulį melstis už Ukrainą ir dirbti taikos labui, užtikrina savo artumą jai. Mes labai vertiname šiuos Šventojo Tėvo gestus. Nėra kito religinio autoriteto, kuris dėl mūsų būtų padaręs tiek daug, kiek popiežius Pranciškus.“

(DŽ/SIR)

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode