Sprogimas

Popiežius: po pandemijos pasaulis turi būti geresnis

geresnisPopiežius Pranciškus pasiuntė sveikinimą lapkričio 11–13 dienomis vykstančio ketvirtojo Paryžiaus taikos forumo dalyviams. 

Paryžiaus taikos forumas – tai 2018 m. Prancūzijos prezidento Emmanuelio Macrono inicijuoti kasmetiniai susitikimai, kuriais siekiama stiprinti daugiašalius tarptautinius santykius. Šių metų forume asmeniškai arba nuotoliniu būdu dalyvauja apie 30 valstybių ir vyriausybių vadovų.

„Šiame istoriniame etape žmonijos šeima susiduria su labai atsakingais pasirinkimais“, – sakoma forumo dalyviams pasiųstoje popiežiaus Pranciškaus žinioje. Pirmoji galimybė – tai galimybę sugrįžti į vadinamąją „normalią padėtį“. Tačiau popiežius prašo atsiminti, kad prieš pandemiją pasaulio būklė nebuvo gera, ekonominis augimas ir gerovė priklausė tik mažumai, o milijonai žmonių negalėjo patenkinti būtiniausių poreikių ir gyventi oriai, mūsų planeta buvo apiplėšiama dėl trumparegiško išteklių naudojimo ir taršos, žmonija buvo sužeista karų. Popiežius įspėja, kad grįžimas į tokį „normalų gyvenimą“ reikštų grįžimą prie senųjų socialinių struktūrų, įkvėptų nacionalizmo, protekcionizmo, individualizmo ir izoliacijos, atstumiančių skurdžiau gyvenančius brolius ir seseris. „Ar mes norime tokios ateities?!“, – klausia Pranciškus.

Pandemija mums visiems atskleidė visuomenių ir mūsų asmeninio gyvenimo būdo ribas ir trūkumus, konstatuojama popiežiaus žinioje. Susidūrę su pasaulį sukrėtusios didžiulės audros padariniais, turime išgristi sąžinės balsą, mus raginantį ne eiti patogiu keliu ir grįžti į neteisingumo kupiną „normalumą“, bet dabartinę krizę priimti kaip galimybę atsiversti, pasikeisti, permąstyti savo gyvenimo būdus ir ekonomines bei socialines sistemas. „Jei esame atsakingi ir gyvename su viltimi, turime atmesti lengvų sprendimų pagundą ir turėti drąsos eiti bendrojo gėrio, rūpinimosi vargšais ir mūsų bendrais namais keliu.“

Pasak Pranciškaus, pirmasis dalykas, kurį neatidėliotinai reikia suvokti yra tai, kad taiką skatinantis bendradarbiavimas neįmanomas be konkretaus kolektyvinio įsipareigojimo siekti nusiginklavimo. Šiuo metu karinės išlaidos visame pasaulyje pasiekė šaltojo karo pabaigoje užfiksuotą lygį ir kasmet sistemingai didėja, primena popiežius.

„Nepraleiskime progos gerinti mūsų pasaulį, ryžtingai rinkimės teisingesnius pažangos ir taikos kūrimo būdus“, – prašo popiežius ir ragina kurti tokius ekonominius modelius, kurie tenkintų visų žmonių poreikius ir kartu išsaugotų gamtos dovanas, taip orientuoti politiką, kad ji skatintų visapusišką žmonių šeimos vystymąsi. (jm / Vatican News)

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode