RETRO

Viekšniuose vyko respublikinė Molio šventė

Rugpjūčio 15 d. Viekšniuose vyko respublikinė XVI Molio šventė. Šalia miesto lauko estrados šurmuliavo tautodailės ir amatų mugė, į kurią suvažiavo amatininkai iš visos Lietuvos. Lankytojai buvo vaišinami įvairiais skanėstais, kviečiami stebėti amatų gamybos procesą, dalyvauti edukacinėse veiklose. Renginį vainikavo koncertinė programa.

Pasidžiaugti kūrybingais Viekšnių krašto žmonėmis, padėkoti tradicinės šventės pradininkams, iniciatoriams ir organizatoriams, taip pat į Žemaitiją iš visos šalies atvažiuojantiems amatininkams atvyko Mažeikių rajono savivaldybės meras Vidmantas Macevičius, Seimo narių Valiaus Ąžuolo, Laimos Nagienės patarėjai, kiti svečiai.

Viena iš pagrindinių iki šiol išlikusių Molio šventės tradicijų – keramikų, kalvių, puodžių, medžio drožėjų, audėjų ir kitų amatų gamybos proceso demonstravimas, gaminių paroda-pardavimas. Ir šiemet keramikas Vitalijus Baltutis parodė raugo keramikos degimą lauko krosnyje. Vyko edukacinė veikla – žolynų įspaudai molyje, taip pat buvo galima susipažinti su augalų motyvų pritaikymu molio tinkuose.

Pristatytos amatininkų plenero „Amatai sukūrė Viekšnius“ metu sukurtos medinės skulptūros, įprasminančios puodininkystės, kalvystės, medžio drožybos ir batsiuvystės amatus. Šalia Viekšnių lauko estrados praėjusiais metais pastatytos trys, šiemet – dvi tokios skulptūros ir lenta su užrašu. Plenero idėjos autorius, organizatorius – kalvis Česlovas Pečetauskas.

Pirmoji Molio šventė Viekšniuose surengta 2007 metais. Tuomet organizatoriai ir lankytojai ją įvardijo kaip puodžių arba amatininkų šventę. Jos iniciatoriai, pradininkai – keramikai Vitalijus Baltutis, Vygantas Vasaitis ir buvusi ilgametė Viekšnių kultūros centro direktorė Birutė Švažienė. Su jais daugiau nei dešimtmetį dirbo ir prie šios šventės kūrimo bei organizavimo prisidėjo dabartinė Viekšnių kultūros centro direktorė Inga Gudauskienė.

Molio šventės organizatorius – Viekšnių kultūros centras. Projektą finansavo Lietuvos kultūros taryba ir Mažeikių rajono savivaldybė.

Šventės diena – rugpjūčio 15-oji – sutampa su Žoline. Tądien Šv. Jono Krikštytojo bažnyčioje vyko ir Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų atlaidai.

Mazeikiai.lt nuotr.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode