Parama dėkojame




Sprogimas

Šviesos dieną Ukrinuose vyko adventinis vakarojimas

Gruodžio mėnesio dienos nuspalvintos laukimo nuotaika. Ypatinga didžiosios Kalėdų šventės laukimo diena yra gruodžio 13-oji, kalendoriuje pažymėta šv. Liucijos vardu. Tai III-IV amžių sandūroje Sirakūzuose gyvenusi mergelė. Neišsižadėjo ji krikščionybės nei deginama ugnimi, nei žudoma kalaviju.  Iš šventosios legendos buvo sureikšminta tyrumo ir ugnies simbolika, taip reikalinga šio meto gamtos nykimo slegiamam žmogui. Šv. Liucijos švente džiaugiasi visos tautos, gyvenančios Baltijos jūros skalaujamose šalyse. Jos vardas kilęs iš lotyniškojo žodžio lux – „šviesa“, todėl švenčiama Šviesos diena. Senovėje Lietuvoje būta Šviesos dienos tradicijų. Šią dieną buvo atliekamos ugnies pagerbimo ir Saulės šaukimo apeigos.

Šviesos dieną į adventinį vakarojimą susirinko būrys ukriniškių. Bibliotekininkė Valda pakvietė visus uždegti žvakę ant stalo, kad taptų šviesiau, jaukiau, šilčiau. Dauguma žmonių jau išpuošė namus, įžiebė lemputes laukdami Šv. Kalėdų. Adventiniame vakare „Kad šviestų širdys…“ bibliotekininkė pakvietė dalyvius įsileisti šviesą ir į savo širdis.

Šiltame ir šviesiame susitikime sušildyti širdis pakvietė rašytojos Marijos Pečkauskaitės-Šatrijos Raganos premijos laureatė, poetė Jūratė Norvaišienė. Ji – trijų knygų: „Trys saujos laimės“, „Žiedais gyvenimas gyvas“, „Vienos raidės istorijos“ autorė. Poetė pristatė naują, leidyklos „Skanios knygos“ išleistą knygą „VIENOS RAIDĖS ISTORIJOS“. Tai knyga–menas, kur puoselėjamas lietuvių kalbos grožis. Net 27 pasakojimai parašyti iš žodžių, prasidedančių ta pačia raide. Nuotaikingos, šmaikščios, spalvingai iliustruotos istorijos. Jūratė Norvaišienė pristatė knygą, kalbėjo apie kūrybinį procesą ir ateities planus. Vakaro dalyviai džiaugėsi knygos gražumu, skaitė tekstus ir stebėjosi, kaip galima sukurti istorijas, prasidedančias ta pačia raide.

Susitikime skambėjo skaitomi tekstai iš naujos knygos, užduota daug klausimų. Puikiai vakarą papildė Židikų kultūros centro darbuotojų, ukriniškių Ievos Pocevičiūtės ir Laimono Vaišvilos atliekamos giesmės.

Metams einant į pabaigą, bibliotekininkė džiaugėsi simbolinėmis dovanėlėmis, dėkojo daugiausia knygų 2021 m. perskaičiusiems bibliotekos skaitytojams: Rasai Vasiliauskienei, Janinai Gilienei, Virginijai Pučkoriūtei, Virginijai Bukauskienei, Onai Juškienei, Egidijui Pocevičiui ir visiems kitiems knygų mylėtojams, aktyviai lankantiems Ukrinų biblioteką.

Vakaras buvo šiltas, šviesus ir nuoširdus. Dalyviai grįžo namo sušildę širdis ir tos šilumos dalele pažadėjo pasidalinti su kitais.

Emilijos Muravjovaitės nuotr.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode