Sprogimas

Naktinėje stovykloje – rikiuotės, ištvermės rungtys, bendrystė

Lapkričio 26-osios pavakarę į Mažeikių rajono Tirkšlių Juozo Vitkaus-Kazimieraičio pagrindinę mokyklą susirinko per 100 nuo devynerių iki devyniolikos metų amžiaus Žemaitijos jaunųjų šaulių. Čia jau aštuntąjį kartą vyko naktinė jaunųjų šaulių stovykla, kurios organizatorius – Tirkšlių ir Kalnėnų jaunųjų šaulių būrių vadas Stasys Pauliukas.

 

Vadovauja dviem būriams

S. Pauliukas anksčiau domėjosi Šaulių sąjunga ir 2013 metais, kai Mažeikių r. savivaldybės tarybos sprendimu Tirkšlių vidurinė buvo pertvarkyta į pagrindinę mokyklą, ir jai suteiktas Lietuvos partizano Juozo Vitkaus-Kazimieraičio vardas, čia subūrė moksleivius į jaunųjų šaulių būrį.

S. Pauliukas, dirbantis pedagogu ne tik Tirkšlių mokykloje, bet ir Kalnėnų progimnazijoje, ir pastarojoje turi jaunųjų šaulių būrį.

„Per du būrius, vieniju daugiau nei šimtą jaunųjų šaulių, – Budas.lt sakė S. Pauliukas, džiaugdamasis, galėdamas ugdyti jaunąją kartą, iš kurios, pasak jo, išauga kariūnai. – „Mano buvusi šaulė Jovita Jaugaitė studijuoja Karo akademijoje.“

Pasak S. Pauliuko, mokyti jaunimą ištvermės, pilietiškumo ir meilės tėvynei noriai padeda savanoriai, būtinosios tarnybos kariai, LŠS Mažeikių šaulių kuopos vadas, Lietuvos šaulių sąjungos narys Pranas Trakinis, Žemaitijos šaulių 8-osios rinktinės vadas Julius Svirušis ir mokyklų administracijos, sudarydamos tinkamas sąlygas darbui.

Turiningai praleis laiką

„Pieltiškumą vaikams galima išugdyti tik savo pavyzdžiu. Mokytojas S. Pauliukas – tas pavyzdys, iš kurio semiamės meilės tėvynei, bendrystės buvimo su vaikais, – Budas.lt prieš renginį sakė Tikšlių Juozo Vitkaus-Kazimieraičio pagrindinės mokyklos direktorė Dovilė Budreckienė.

Anot jos, simboliška, kad šiandien į paskutinę kelionę palydėtas partizanas Juozas Jakavonis-Tigras: „Jis su Juozu Vitkumi-Kazimieraičiu 1945-46 m. įkūrė partizanų štabą ir suformavo Merkio rinktinę. Šiandien mūsų mokykloje jaunieji šauliai įsikurs savo štabą, prasmingai ir turiningai praleis laiką“.

Bandė ištvermę ir jėgas

Stovyklos atidaryme be 100 moksleivių iš Tverų, Telšių, Plungės ir Mažeikių, dalyvavo 14 rinktinės bei kuopų vadų. „Jei ne pandemija, būtų kur kas daugiau vaikų“, – įsitikinęs būrio vadas S. Pauliukas.

Mokyklos kieme įnešta šaulių vėliava, sugiedota tautinė giesmė, būriai parodomuosius žygius vertino komisija. Vėliau salėje žiūrėtas filmas apie Tirkšlius, įsikurta mokykloje, vyko sportinės užduotys, rankų lenkimas, krepšinis, jėgos rungtys, taip išaiškinant pačius stipriausius. Naktį Tirkšlių pušyne jaunųjų šaulių laukė kliūčių ruožas ir kitokios rungtys, įveiktas 6 km žygis, bandant imituoti pasitraukimą iš priešo zonos. Bendrauta, dalintasi įspūdžiais ir miegota vos 3 val.

Nugalėtojai apdovanoti prizais, taurėmis, medaliais.

Autorės nuotr.

Daugiau nuotraukų: (9) Facebook

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode