Parama dėkojame




Sprogimas

Atnaujinus veiklą būtina laikytis saugumą užtikrinančių priemonių

Lietuvoje įsigaliojo pirmasis karantino švelninimo etapas – leista dirbti paslaugų teikėjams, ne maisto prekių parduotuvėms, turinčioms atskirą tiesioginį įėjimą iš lauko pusės ir galinčioms reguliuoti pirkėjų srautus. Taip pat galima sėklų, trąšų, augalų, skirtų sodinti ir lauko prekyba.

Atnaujinusiems veiklą būtina laikytis Sveikatos apsaugos ministro – valstybės operacijų vadovo sprendimu nustatytų COVID-19 ligos valdymo priemonės prekybos ir paslaugų teikimo vietoms taisyklių.

* Veiklą vykdyti gali tik atskirą įėjimą iš lauko turinčios ne maisto prekių parduotuvės ir paslaugų tiekėjai, kurių veikloje nėra ilgo (daugiau kaip 20 min.) kontakto su klientu ir kurie paslaugas teikia stacionariose paslaugų teikimo vietose.

* Parduotuvių ir paslaugas teikiančių įmonių patalpose turi būti ribojamas klientų ir kitų lankytojų srautas, užtikrinamas ne mažesnis kaip 10 kvadratinių metrų vienam pirkėjui tenkantis patalpų plotas arba vienu metu aptarnaujamas ne daugiau nei vienas pirkėjas ar klientas.

* Turi būti užtikrinama, kad pirkėjai ir klientai eilėse prie kasų laikytųsi saugaus ne mažesnio kaip 1 metro atstumo vienas nuo kito, o vietose, kuriose susidaro eilės – turi būti pažymėti privalomi atstumai tarp eilėje stovinčių pirkėjų.

* Į prekybos ir paslaugų teikimo vietą gali būtų įleidžiami tik apsaugines kaukes arba apsaugines veido priemones dėvintys pirkėjai, atvykę ne didesnėmis nei 2 asmenų grupėmis.

* Prie įėjimo turi būti pateikiama informacija, kad parduotuvėse ir paslaugų teikimo vietose nerekomenduojama lankytis rizikos grupės žmonėms, t. y. vyresniems nei 60-ies metų amžiaus ir turintiems lėtinių ligų. Taip pat prie įėjimo turi būti pateikta informacija apie asmens higienos laikymosi būtinybę (rankų higiena, kosėjimo, čiaudėjimo etiketas ir kita).

* Sudaryta galimybė tinkamai pasirūpinti rankų higiena. Prie įėjimo, gerai matomoje vietoje, turi būti pakabintos pirkėjų rankų dezinfekcijai skirtos priemonės, vienkartinės pirštinės.

* Klientai turi būti skatinami atsiskaityti ne grynaisiais pinigais.

* Rekomenduojama matuoti visų pirkėjų kūno temperatūrą prie įėjimo ir neįleisti tų pirkėjų, kuriems pasireiškia karščiavimas – 37,3 °C ir daugiau – ar kurie turi ūmių viršutinių kvėpavimo takų ligų požymių – karščiuoja, kosėja, čiaudi, sloguoja, jiems yra pasunkėjęs kvėpavimas.

* Taip pat nustatyta, kad turėtų būti matuojama darbuotojų, iškart jiems atvykus į darbą, kūno temperatūra. Turi būti užtikrinama, kad dirbtų tik sveiki darbuotojai, neturintys viršutinių kvėpavimo takų ligų, ūmių žarnyno infekcijų ir kitų susirgimų požymių (pavyzdžiui, sloga, kosulys, čiaudulys, pasunkėjęs kvėpavimas, viduriavimas, vėmimas ir pan.) ir darbuotojų sveikata būtų nuolat stebima. Rizikos grupės žmonėms nerekomenduojama dirbti prekybos ir paslaugų teikimo vietose.

* Darbdaviai turi imtis maksimalių priemonių, siekiant apsaugoti darbuotojus – įrengti pertvaras, aprūpinti darbuotojus apsaugos priemonėmis.

* Turi būti užtikrinta apsipirkti naudojamų vežimėlių ir krepšelių dezinfekcija po kiekvieno naudojimo.

* Mažmeninę prekybą iš mobiliųjų parduotuvių leista vykdyti ne arčiau nei 500 metrų atstumu nuo socialinės globos įstaigų.

* Turgavietėse ar kitose viešosiose prekybos vietose privalu išlaikyti bent 2 metrų atstumą tarp prekiautojų. 

Su patvirtintomis priemonėmis galite susipažinti ČIA

MS

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode