Sprogimas

Savivaldybė pandemijos išlaidoms padengti planuoja skirti 200 tūkst. eurų

Ernesta ŠNEIDERAITYTĖ

Susidarius ekstremaliai situacijai dėl koronavirusinės infekcijos ir atsiradus neplanuotoms išlaidoms prašoma tarybos pritarti biudžeto pakeitimams. Planuojama skirti 195 tūkst. Eur sumos administracijos direktoriaus rezervui papildyti.

 

Rezervas – ekstremalioms situacijoms

Savivaldybės biudžetas tarybos posėdyje tvirtinamas kiekvienais metais. Šiemet jis patvirtintas vasario 28-ąją. Administracijos direktoriaus rezervui šiemet skirti 5 tūkst. Eur (gali būti skirta ne daugiau kaip 1 proc. patvirtintų savivaldybės biudžeto asignavimų sumos). Rezervas naudojamas ekstremaliosioms situacijoms ir (arba) ekstremaliesiems įvykiams likviduoti, jų padariniams šalinti ir padarytiems nuostoliams iš dalies apmokėti bei gaisrų ir stichinių nelaimių padariniams likviduoti ir iš dalies apmokėti jų padarytus nuostolius.

Savivaldybės biudžetas paskirstomas įvairioms išlaidoms, biudžetinių įstaigų išlaikymui, miesto reikmėms ir kt. „Paskelbus karantiną, turime ieškoti rezervų, iš kur paskirstytume lėšas ekstremalios situacijos neplanuotoms išlaidoms. Šiuo metu situacija tokia, jog tenka naudoti administracijos direktoriaus rezervo lėšas“, – spaudos konferencijoje teigė Savivaldybės Finansų skyriaus vedėja Julija Balvočienė.

5 tūkst. eurų – per mažai

Dėl ekstremalios situacijos, numatytų 5 tūkst. eurų neužtenka susidariusioms išlaidoms apmokėti, todėl siūloma perskirstyti lėšas ir pridėti 195 tūkst. eurų. Pasak J. Balvočienės, tai nereiškia, jog visi pinigai ir bus išleisti: „Visos išlaidos įforminamos ir paskui bus teikiama ataskaita apie lėšų panaudojimą.“ Savivaldybė dalį lėšų planuoja susigrąžinti iš valstybės.

Perskirstys lėšas

Kaip teigė J. Balvočienė, rezervui papildyti planuojama naudoti kultūros programai ir mikroautobusų pirkimui skirtas lėšas. Kultūriniai renginiai šiuo metu nevyksta, o įstaigų vadovus Savivaldybės meras Vidmantas Macevičius ragina vis tiek skelbti autobusų pirkimo konkursą, kadangi ši procedūra užsitęs. Savivaldybės atstovai teigė, jog esant poreikiui, tiek kultūros srities, tiek mikroautobusų pirkimui skirtos lėšos bus atstatytos.

Apgyvendinimo paslaugų sąskaita – didžiausia

„Dėl pandemijos turime nenumatytų išlaidų. Didžiausią dalį išlaidų sudaro saviizoliacijos asmenų apgyvendinimas, maitinimas, vežimas“, – teigė Savivaldybės meras. Anot jo, Savivaldybė gauna nemažai priekaištų iš visuomenės, jog kai kurios išlaidos daromos netikslingai. Meras pabrėžia – visos išlaidos skirtos Valstybės ekstremalių situacijų centro vadovo įsakymams įgyvendinti: „Jeigu gauname įsakymą parvežti žmones, turime iškart tai ir daryti, o ne galvoti, iš kur tam gausime lėšų.“

Pasak Savivaldybės administracijos direktorės, šiuo metu sąskaita už apgyvendinimą didžiausia – apie 90 tūkst. eurų. Bendra visų išlaidų (apsaugos priemonių įsigijimo, izoliuotų asmenų apgyvendinimo paslaugų, maisto davinių ir kt.) suma – apie 150 tūkst. Eur.

Situacija suvaldyta

Savivaldybės atstovai džiaugiasi, jog Mažeikių rajone viruso situacija suvaldyta. 6 (vienas jau pasveiko) susirgimų atvejai nustatyti rajono viduje – viename susibūrime dalyvavusiems asmenims.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode