Sprogimas

Laivyno šimtmetis minimas pirmajame Lietuvos jūrų uoste Jurbarke

Minint Lietuvos laivyno šimtmetį Jurbarke šeštadienį rengiama Jūros diena.

„Didžiuojamės, kad Jurbarke ilgą laiką veikė vienas svarbiausių Nemuno upės uostų, kuris, susiklosčius istorinėms aplinkybėms, tapo ir pirmuoju Lietuvos jūrų uostu“, – sakė Jurbarko rajono meras Skirmantas Mockevičius.

Lietuvos jūrų muziejaus, inicijavusio Lietuvos laivyno 100-mečio pažymėjimą, direktorė Olga Žalienė teigė, kad plečiant jūrinės valstybės 100-mečio minėjimo geografiją, norima įtraukti visuomenę į jūrinės kultūros veiklas ir supažindinti ją su šalies jūrinio laivyno istorija, iškiliomis asmenybėmis.

„Manome, kad Lietuvą šiandien vėl, kaip ir prieš šimtą metų, reikia „įjūrinti“, – sakė O. Žalienė, – nes priešingu atveju kyla pavojus, kad nebesuvoksime, ką reiškia būti ne tik šalimi prie jūros, bet ir jūrine valstybe.“

Jūros diena Jurbarke prasidės vidurdienį iškilminga laivo „Prezidentas Smetona“ istorinės vėliavos pakėlimo ceremonija Vasaros estradoje, dalyvaujant Lietuvos karinių jūrų pajėgų orkestrui ir Lietuvos aukštosios jūreivystės mokyklos studentams. Vėliau bus atidarytos laivininkystei skirtos parodos Jurbarko dvaro parke ir Jurbarko krašto muziejuje, pranešė Jūrų muziejus.

Lankytojai bus kviečiami įsitraukti ir į Lietuvos aukštosios jūreivystės mokyklos edukacines veiklas, išbandyti valdyti virtualų laivą, susipažinti su mokomaisiais laivais.

Lietuvos jūrų muziejus taip pat kvies į edukacinius užsiėmimus vaikus ir suaugusius: „Jūrininko ABC“, „Atrask galimybių jūras“, jūrinio pilietiškumo alėją „Ateities kapitonai“ bei kūrybines dirbtuves „Pastatyk laivę“. Čia bus galima išmokti rišti jūrinius mazgus, pažinti jūrinių signalų bei vėliavėlių reikšmes, o vaikai drauge su muziejaus edukatoriais mokysis statyti kurėną.

Jurbarko krašto muziejaus terasoje bus rengiami vieši pokalbiai jūrinėmis temomis: apie upeivius ir jūreivius, jūrinį verslą ir pramogas, mokslą ir ekspedicijas, romantiką ir atradimus Lietuvos jūrų muziejaus direktorė kalbins istorikus, politikus, mokslininkus bei jūrininkus.

Jurbarko vidaus vandenų uosto teritorijoje ir Nemune visą dieną veiks amatininkų mugė ir batutų parkas, popietę koncertuos Lietuvos karinių jūrų pajėgų orkestro koncertas, vyks Lietuvos aukštosios jūreivystės mokyklos parodomosios pratybos „Žmogus už borto“. Jūros dieną vainikuos pramoginių laivų flotilė ir paradas Nemune.

Šiemet pažymimas Lietuvos – jūrinės valstybės – šimtmetis. 1921 metų kovo 4 dieną į Klaipėdos uostą atplaukė pirmasis laivas, nuleistas į vandenį su trispalve, – motorinis burlaivis „Jūratė“.

Šio Jurbarke registruoto laivo įplaukimas ženklina Lietuvos laivyno istorijos pradžią.

Du pirmieji lietuviški laivai negalėjo būti registruoti dar Lietuvai tuomet nepriklausiusiame uostamiestyje.

Budas.lt nuotr.

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode