Sprogimas

Ūkininkų sėja prie melioracijos griovių kitąmet dar nebus ribojama

sejaŽemės ūkio ministerija metams atideda reikalavimą palikti ne mažesnes kaip 3 metrų pločio palaukes šalia ūkininkų laukuose esančių melioracijos griovių. Šį reikalavimą numatoma taikyti pasėlius deklaruojant 2024 metais.

Reikalavimą nuspręsta atidėti atsižvelgiant į šių metų rudeninės sėjos iššūkius, vis dar vykstantį Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023 – 2027 m. strateginio plano derinimą su Europos Komisija ir Komisijos numatytas išimtis šalims narėms kitąmet netaikyti dalies bioįvairovės išsaugojimo geros aplinkos agrarinės būklės (GAAB) reikalavimų.

Teikdami šių metų pasėlių deklaracijas, ūkininkai patvirtino ir susipažino su reikalavimu palikti ne mažesnes kaip 3 metrų juostas prie melioracijos griovių. Tačiau šis reikalavimas dar nebus taikomas deklaruojant pasėlius 2023 metais.

Ūkininkai, kurie turės palaukes jau kitais, 2023 metais, jas galės deklaruoti kaip kraštovaizdžio elementus ir gauti ne tik bazinę, bet ir papildomą išmoką už kraštovaizdžio elementų tvarkymą. Ateityje kraštovaizdžio elementai bus privalomi kompleksinėje ekoschemoje (Veiklos ariamojoje žemėje).

Lietuva, kaip ir kitos ES šalys, nuo 2023 m  taikys geros agrarinės aplinkosaugos būklės (GAAB 1) reikalavimą šalies mastu išlaikyti daugiamečių pievų plotus.

Lietuvoje planuojama nuo 2024 metų  šį reikalavimą taikyti taip, kad ir prie visų pareiškėjų laukuose esančių melioracijos griovių privalės būti paliekamos ir deklaruojamos bent 3 metrų pločio, neįskaitant griovio šlaito, palaukės su žoline danga.

Palaukės galės būti naudojamos žemės ūkio technikai pravažiuoti, tačiau pareiškėjas privalės užtikrinti, kad žolinė danga vyrautų. Pareiškėjai galės nesilaikyti šio papildomo reikalavimo, jeigu jie įsipareigos bent 20 proc. savo deklaruojamos ariamosios žemės ploto skirti daugiametėms pievoms ir tokį plotą išlaikys bent 5 metus.

Taip ministerija sieks apsaugoti šalies ūkininkus nuo sankcijų, gresiančių dėl šalyje nuolat mažėjančių daugiamečių pievų plotų.

ŽŪM nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode