Sprogimas

Geriamajame vandenyje aptinkamas arsenas yra gamtinės kilmės – Geologijos tarnyba

kilmesGeriamajame vandenyje Lietuvoje aptinkamas arsenas yra gamtinės kilmės, nustatė Lietuvos geologijos tarnyba.

Tokia išvada padaryta po išsamių tyrimų, atlikus giluminius gręžinius ir išanalizavus įvairius mėginius.

„Galutinė išvada yra kad tas arsenas yra gamtinės kilmės“, – antradienį BNS sakė Geologijos tarnybos Hidrogeologijos skyriaus vedėja Rasa Radienė.

Jos teigimu, tyrimai nepatvirtino jokios antropogeninės – susijusios su žmonių veikla – arseno kilmės versijos.

„Tai (arsenas geriamajame vandenyje – BNS) nebuvo dėl gręžinio įrangos, kaip iš pradžių manyta, taip pat nebuvo dėl dirvožemio trąšos pesticidais žemės ūkyje, taip pat kelta versija dėl naftos žvalgybinių gręžinių, šita versija taip pat nepasitvirtino. Nepasitvirtino ir versija, kad tai yra prietaka iš gilesnių žemės sluoksnių“, – tvirtino R. Radienė.

„Atlikę visus tyrimus turime konstatuoti, kad tai vis dėlto yra gamtinės kilmės arsenas ir jis yra daugiausia kvartero vandeninguose sluoksniuose“, – pridūrė ji.

Geologijos tarnybos duomenimis, labiausiai arseno paveikti rajonai – Vilkaviškio, Marijampolės, Lazdijų, Alytaus ir Raseinių savivaldybės.

„Dar turime anomaliją šiaurės Lietuvoje, ten arseno aptikta vėlesniame, devono, vandeningajame sluoksnyje“, – sakė Hidrogeologijos skyriaus vedėja.

R. Radienė atkreipė dėmesį, kad kvartero vandeningųjų sluoksnių požeminio vandens ištekliai sudaro daugiau kaip pusę turimų požeminio vandens išteklių Lietuvoje.

„Matyti, kad iš tikrųjų pavienių arseno atvejų galima rasti praktiškai visuose rajonuose, kur požeminis vanduo naudojamas iš kvartero vandeningųjų sluoksnių“, – sakė ji. 

Tačiau, anot R. Radienės, ne visame kvartero sluoksnių vandenyje aptinkama šio metalo.

„Kaip matyti tame pačiame Raseinių rajone, vienoje vietoje turime anomalijas, kitame jų gali nebūti. Taip yra dėl netolygaus įvairios kilmės ledyninių ir tarpledyninių nuogulų pasiskirstymo“, – BNS sakė specialistė.

Dar nesulaukus tyrimo išvadų, pernai papildytas Požeminio vandens gręžinių įrengimo tvarkos aprašas ir numatyta, kad įrengiant gręžinius be bendrosios vandens cheminės sudėties reikia ištirti, ar jame nėra leistiną normą viršijančios arseno koncentracijos.

Leistina arseno koncentracija vandenyje yra ne daugiau kaip 10 mikrogramų litre.

„Nustačius, kad koncentracija viršija 10 mikrogramų litre, reikia įrengti vandens valymo įrangą vandenvietėje. Metodų yra visokių, bet labai neblogai arseną šalina ir geležies filtrai. Kadangi arsenas reaguoja su geležimi, geležies valymo filtrai iš dalies pašalina tam tikras arseno koncentracijas. Tyrimai parodė, kad jeigu, pavyzdžiui, vandenvietėje rasta 19 mikrogramų arseno litre, tai po geležies šalinimo filtrų jo liko keturi mikrogramai“, – sakė Hidrogeologijos skyriaus vedėja.

Arseno požeminiame vandenyje Raseinių rajone aptikta 2017 metais. Tąkart atliekant požeminio vandens išteklių vertinimą Ražaitėlių ir Šienlaukio vandenvietėse nustatyta, kad arseno koncentracija geriamajame vandenyje viršija didžiausią leistiną daugiau nei keturis kartus.

Padidintos šio toksinio elemento koncentracijos vėliau aptiktos ir kituose rajonuose. Ištyrus iš individualių gręžinių paimtus požeminio vandens mėginius, padidinta arseno koncentracija aptikta kai kuriose Lazdijų, Vilkaviškio, Marijampolės, Jurbarko rajono, kitų savivaldybių vandenvietėse.

Arsenas yra organizme linkęs kauptis žmogaus sveikatai pavojingas sunkusis metalas. Jis gali sukelti mažakraujystę, galvos skausmus, kvėpavimo takų ligas, nuplikimą. Arseno sukeltos ligos gali pasireikšti ne iš karto.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode