RETRO

Daugėja valstybės finansuojamų vietų pedagogikos profesinėse studijose

studijoseŠiemet žymiai daugėjant pasirinkusiųjų pedagogikos profesines studijas, jose didinamas valstybės finansuojamų studijų vietų skaičius. Tai paskatins daugiau stojančiųjų rinktis pedagogo specialybę ir suteiks galimybę studijuoti nemokamai, padės spręsti pedagogų trūkumo šalies mokyklose problemą.

Pritardama Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos siūlymui, Vyriausybė valstybės finansuojamų pedagogikos profesinių studijų vietų skaičių šiemet didina nuo 240 iki 385. Palyginimui – pernai tokių vietų skirta 200.

„Šiemet sulaukėme gausaus būrio norinčiųjų tapti mokytojais, tačiau nepatekusių į valstybės finansuojamas pedagogikos profesinių studijų vietas ir negalinčių rinktis mokamų studijų. Sudarome sąlygas šiems žmonėms valstybės lėšomis studijuoti norimą specialybę, valstybė tai skatina ir atsižvelgdama į didelį šių specialistų poreikį.

Bendrajam priėmimui į šalies aukštąsias mokyklas šiemet jau pasibaigus, tikimės, kad daugiau norinčiųjų būti pedagogais dar pasinaudos galimybe rinktis pedagogikos profesines studijas,“ – sako švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė.

Sprendimas priimtas atsižvelgus į 2022 m. bendrojo priėmimo į pirmosios pakopos (bakalauro) pedagogikos studijų prioritetinių specializacijų stojančiųjų skaičius.

Pagrindiniam priėmimo etapui pasibaigus, liko 132 stojantieji, kuriems neužteko valstybės finansuojamų vietų matematikos, informacinių technologijų, gamtamokslinio ugdymo, kalbų ir socialinio ugdymo sričių dalykų mokytojų profesinei kvalifikacijai gauti.

Padidinus valstybės finansuojamų pedagogikos profesinių studijų vietų skaičių, bus galima parengti daugiau minėtų sričių dalykų mokytojų, kurių poreikis mokyklose yra jaučiamas jau dabar ir ypač bus jaučiamas jau po kelerių metų.

Studentai jau po 1–1,5 metų galės pradėti darbą mokyklose – tiek laiko, priklausomai nuo studijų formos, trunka pedagogikos profesinės studijos.

Pedagogikos profesinių studijų studentai, studijų metu pasirašę sutartį su savivaldybe, savivaldybės arba valstybine mokykla ir įsipareigoję baigus studijas dirbti ne mažesniu kaip 0,7 etato krūviu ne trumpiau kaip 3 metus per 5 metų laikotarpį, taip pat turės galimybę gauti mėnesinę 506 eurų tikslinę stipendiją.

Tam planuojama didinti ir valstybės biudžeto lėšas – skirti papildomus 153 tūkst. eurų ir šioms studijoms iš viso 2022 m. numatyti 435 tūkst. eurų.

Primename, kad papildomas priėmimo etapas į pedagogikos profesines studijas vyksta tiesiogiai aukštosiose mokyklose.

Profesinės studijos yra profesinę kvalifikaciją suteikiančios studijos. Į jas priimami asmenys, jau įgiję kurios nors srities bakalaurą, jose pedagogikos papildomai mokomasi vienerius metus. Absolventams suteikiama pedagogo kvalifikacija, suteikianti teisę dirbti ugdymo įstaigose.

Tai – vienas iš būdu, kaip Lietuvoje tampama pedagogu. Taip pat galima baigus mokyklą rinktis bakalauro pedagogikos studijas arba, studijuojant kitą specialybę, pasirinkti pedagogikos studijų modulį ar gretutines studijas.

Šiemet jau net 1 084 jaunuoliai (iš jų 621 – valstybės finansuojamose vietose) pasirinko universitetuose ir kolegijose studijuoti pagal pedagogikos studijų krypties bakalauro programas. Tai yra lygiai šimtu daugiau nei pernai (984) ir 186 studentais daugiau nei užpernai (898).

ŠMM nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode