Sprogimas

abeBuvusio Japonijos premjero Shinzo Abe (Šindzo Abės) mirtis buvo patvirtinta po anksčiau penktadienį įvykdyto išpuolio, kai politikas buvo pašautas per rinkimų kampanijos renginį vakarinėje Naros prefektūroje, pranešė medikai ir žiniasklaida.

„Shinzo Abe buvo atvežtas [į ligoninę] 12 val. 20 min. (vietos, 6 val. 20 min. Lietuvos laiku). Kai jis buvo atvežtas, jo širdis buvo sustojusi. Buvo taikomas gaivinimas. Deja, jis mirė 17 val. 3 min. (11 val. 3 min.)", – sakė Naros medicinos universiteto ligoninės skubiosios pagalbos medicinos profesorius Hidetada Fukushima (Hidetada Fukušima).

„Pasak vieno aukšto rango LDP (Liberalų demokratų partijos) pareigūno, buvęs ministras pirmininkas Abe mirė ligoninėje Kašiharos mieste Naros prefektūroje, kai jam buvo teikiama medicinos pagalba. Jam buvo 67-eri“, – anksčiau pranešė visuomeninis transliuotojas NHK.

Apie ekspremjero mirtį pranešė ir kiti transliuotojai, taip pat naujienų agentūros „Jiji“ ir „Kyodo“.

Japonijos, kurioje galioja griežti šaunamųjų ginklų kontrolės įstatymai, žinomiausias politikas buvo nužudytas per sekmadienį vyksiančių parlamento aukštųjų rūmų rinkimų kampanijos renginį.

Anksčiau premjeras Fumio Kishida (Fumijas Kišida) nutraukė dalyvavimą rinkimų kampanijoje ir buvo sraigtasparniu parskraidintas į Tokiją.

„Buvęs ministras pirmininkas Shinzo Abe buvo pašautas Naroje, ir buvau informuotas, kad jo būklė labai sunki“, – tuomet žurnalistams sakė F. Kishida.

„Meldžiuosi, kad buvęs ministras pirmininkas Abe išgyventų, – sakė pastebimai susijaudinęs F. Kishida. – Tai barbariškas aktas per rinkimų kampaniją, kuri yra demokratijos pamatas, ir tai visiškai neatleistina. Kuo griežčiausiai smerkiu šį aktą.“

Išpuolis įvyko penktadienį prieš vidurdienį, kai Sh. Abe sakė agitacinę kalbą, šalia jo budint apsaugininkams, bet žiūrovai galėjo gana lengvai prie jo prieiti.

Vyriausybės atstovas Hirokazu Matsuno (Hirokadzus Macunas) anksčiau žurnalistams sakė, kad „vienas vyras – kaip manoma, šaulys – buvo sulaikytas“.

NHK parodytoje filmuotoje medžiagoje matyti, kaip ekspremjeras stovi ant scenos ir kaip jam iš už nugaros prieina vyras, vilkėjęs pilkus marškinius ir rudas kelnes, kažką išsitraukiantis iš krepšio ir iššaunantis.

Atrodo, kad buvo paleisti du šūviai; kiekvienas jų paskleidė dūmų debesį.

Įraše matyti, kaip žiūrovai ir žurnalistai puolė slėptis, o apsaugos darbuotojai įtariamąjį parbloškė ant žemės. Vėliau šis vyras buvo suimtas dėl įtariamo nužudymo, sakoma pranešimuose.

Vietos žiniasklaida, remdamasi šaltiniais policijoje, pranešė, kad įtariamasis yra 41 metų Tetsuya Yamagami (Tecuja Jamagamis). Kelios žiniasklaidos priemonės nurodė, kad jis anksčiau tarnavo Japonijos jūrų gynybos pajėgose – šalies kariniame laivyne.

Kaip pranešama, vyras turėjo „savadarbį ginklą“. NAHK nurodė, kad sulaikytas įtariamasis policijai sakė, jog „taikėsi į Abe, ketindamas jį nužudyti“.

Į kaklą ir krūtinę pašautas Sh. Abe buvo skubiai nuskraidintas į ligoninę sraigtasparniu, bet ją pasiekė jau nerodydamas jokių gyvybės ženklų.

Atrodo, kad viena kulka jam pataikė į kairį petį.

Politikas mirė dėl nukraujavimo, nors jam buvo buvo perpiltas didelis kiekis kraujo, nurodė H. Fukushima.

Buvusio premjero žmona Akie Abe (Akijė Abė) atvyko į ligoninę anksčiau penktadienio popietę. H. Fukushima sakė, kad šeima buvo informuota apie Sh. Abe mirtį.

Redaktorius Raimondas Čiuplys

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode