Sprogimas

gyvybiuPietų Pakistane apie 20 žmonių žuvo ir dar per 200 buvo sužeisti per stiprų žemės drebėjimą, įvykusį anksti ryte, kai dauguma gyventojų miegojo, pranešė vyriausybės pareigūnai.

Beludžistano provinciją supurčius 5,7 balo žemės drebėjimui, kurio židinys buvo gana arti paviršiaus, daug žmonių žuvo įgriuvus namų stogams ir sienoms. Nutrūkus elektros tiekimui, medikai buvo priversti teikti pagalbą sužeistiesiems pasišviesdami žibintuvėliais.

Labiausiai paveikta teritorija yra atokus kalnų miestas Harnajus. Gelbėtojų darbą trikdė pravažiuojamų kelių stygius, elektros tinklų ir mobiliojo telefono ryšio gedimai.

„Gauname informacijos, kad per žemės drebėjimą žuvo 20 žmonių“, – nurodė Beludžistano vidaus reikalų ministras Miras Zia ullah Langau (Miras Ziras Langau).

Tarp 20 žuvusiųjų yra moteris ir šeši vaikai, o „daugiau kaip 200 žmonių buvo sužeisti“, naujienų agentūrai AFP sakė aukšto rango provincijos vyriausybės pareigūnas Suhailas Anwaras Hashmi (Suhailas Anvaras Hašmis).

„Taip pat gauta pranešimų apie 15 angliakasių, įstrigusių dėl žemės drebėjimo kasykloje šalia miesto“, – pridūrė jis.

Pakistane kalnakasiai neretai dirba naktimis, kai būna vėsiau.

Pasak S. A. Hashmi, į kasyklą buvo pasiųsta gelbėtojų brigada, taip pat ruošiamasi pasiųsti sraigtasparnių, padėsiančių gelbėjimo operacijoms ir evakuosiančių sužeistuosius.

Beludžistano provincijos atsako į nelaimes valdybos vadovas Naseeras Nasaras (Nasiras Nasaras) savo ruožtu perspėjo, kad aukų skaičius dar gali padidėti.

Per žemės drebėjimą elektros tiekimas nutrūko visame regione. Sveikatos apsaugos darbuotojai prastai aprūpintoje valstybinėje ligoninėje iki paryčių dirbo be šviesos

Kol prašvito, „dirbome be elektros, pasišviesdami žibintais ir nešiojamaisiais žibintuvėliais“, – AFP sakė valstybinės Harnajaus ligoninės aukšto rango pareigūnas Zahooras Tarinas (Zahūras Tarinas).

„Daugumai sužeistųjų lūžusios galūnės. Dešimtys žmonių buvo išsiųsti namo suteikus pirmąją pagalbą“, – nurodė jis ir pridūrė, kad „mažiausiai 40 žmonių patyrė kritinių sužalojimų“.

„Ligoninėje paskelbėme ekstremaliąją padėtį ir teikiame jiems gydymą“, – aiškino pareigūnas.

Sužeistuosius į ligonines padėjo gabenti privatūs asmenys.

JAV Geologijos duomenimis, žemės drebėjimas įvyko apie 3 val. vietos (1 val. Lietuvos) laiku. Požeminių smūgių židinys buvo apie 20 km gylyje.

Drebėjimas taip pat buvo juntamas Beludžistano sostinėje Kvetoje.

Pakistanas yra Indijos ir Eurazijos tektoninių plokščių sandūroje, todėl šalyje žemės drebėjimų įvyksta neretai.

2015 metų spalį 7,5 balo žemės drebėjimas Pakistane ir Afganistane nusinešė apie 400 žmonių gyvybių. Jis įvyko kalnuotoje, sunkiai pasiekiamoje teritorijoje, kurioje buvo sunku teikti pagalbą.

2005 metų spalį Pakistanui smogė 7,6 balo žemės drebėjimas, pražudęs daugiau kaip 73 tūkst. žmonių ir dar apie 3,5 mln. gyventojų palikęs be pastogės. Ši katastrofa labiausiai paveikė Pakistano kontroliuojamą Kašmyro dalį.

Redaktorius Raimondas Čiuplys

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode