Parama dėkojame




Sprogimas

Geros vaikų knygos tampa dar geresnės, kai apie jas kalbatės

Daugelis tėvų, prieš miegą vaikams perskaitę pasaką ar knygos ištrauką, ją užverčia ir pabučiavę savo sūnaus ar dukros kaktą užgesina šviesą. Tačiau tuomet prarandama emocinio artumo tarp tėvų ir vaikų galimybė – gražios, įdomios ir jaudinančios istorijos aptarimas, teigia edukologai Markas Pike’as ir Thomas Lickona. „Jei tiesiog užversite knygą, jūsų vaikai (arba mokiniai, jei esate mokytojas) praras galimybę pasidalyti mintimis ir klausimais apie iššūkius, su kuriais susidūrė herojai, jų pasirinkimus, geras ir blogas sprendimų pasekmes, veikėjų ydas bei dorybes ir, kas svarbiausia, kaip visa tai gali būti pritaikoma jų asmenybėms ir gyvenimams.“

Įsivaizduokite, kad skaitote C. S. Lewiso „Liūtą, burtininkę ir drabužių spintą“, žinomiausią šio autoriaus kūrinį vaikams. Vienas iš knygos veikėjų, berniukas Edmundas, per drabužių spintos duris pakliūva į Narniją – stebuklingą šalį, kurioje sutinka kiek bauginančią šio krašto karalienę (kaip paaiškėja vėliau – klastingą ir žiaurią apsišaukėlę), žvelgiančią į jį iš elniais pakinkytų rogių. Norėdama iš Edmundo išpešti kuo daugiau žinių, ji pasiūlo jam dėžutę turkiškų skanėstų – stebuklingų saldumynų, kurių paragavęs Edmundas negali sustoti, nes, kuo daugiau valgo, tuo labiau jų nori, o bevalgydamas papasakoja karalienei viską, ką ši nori sužinoti. Pabaigęs visą dėžutę, jis prašo daugiau, bet karalienė liepa iš pradžių atvesti jai savo brolius ir seses. Net ir sužinojęs, kad ši moteris yra baltoji burtininkė, paverčianti nekaltus padarus į akmenis, Edmundas taip nori turkiškų skanėstų, nuo kurių, beje, jam darosi bloga, kad bando įvykdyti karalienės norus.

Minėti edukologai siūlo pasvarstyti, ką, perskaičius šią istoriją, būtų galima aptarti su vaikais. Ar Edmundas atsakingas dėl to, kas nutiko? Galbūt jis tiesiog yra burtininkės manipuliacijų auka? Kokie Edmundo charakterio bruožai padėjo baltajai karalienei lengviau įgyvendinti savo kėslus? Kodėl jis nepagalvojo, kad karalienė galėtų būti bloga? Jei kas nors mums duotų valgio ar gėrimo, kurio bevalgant norisi vis daugiau ir daugiau, kol pasidaro bloga, ar neturėtume įtarti, kad tas žmogus linki mums ko nors negero? Kur galėtume ieškoti pagalbos? Anot edukologų, visi šie klausimai galėtų būti dalis turtingo „charakterio aptarimo“, kartu su vaiku apmąstant šią istoriją.

„Nustebtumėte išgirdę, kuo dalijasi vaikai, gavę galimybę pakalbėti apie gerą knygą“, – teigia M. Pike’as ir T. Lickona. Jie pateikia pavyzdį: dvylikos metų mergaitė, išgirdusi istoriją apie Edmundą ir rytietiškus skanėstus, nusprendė, kad jos „turkiški saldumynai“ yra išmanusis telefonas – apie savo įprotį nuolat būti internete ir socialiniuose tinkluose ji pasidalijo su mama ir kartu sutarė apriboti naudojimosi išmaniosiomis technologijomis laiką.

Edukologai teigia, jog, pasiūlius vaikams pagalvoti, kada jie yra parodę dorybę (pavyzdžiui, drąsą, išmintį ar susivaldymą), apie kurią kalbama istorijoje, jie gali suprasti, kad iš tiesų turi gerų savybių ir gebėjimų, šitaip paskatinant vaikus dažniau dorai elgtis. Viena mama, dalyvavusi Pike’o ir T. Lickonos projekte, sakė, kad pokalbiai apie knygas padėjo jos dukrai geriau save pažinti – ji išmokusi sakyti tokius dalykus, kaip „iš tiesų ši situacija yra savikontrolės ir gebėjimo valdyti emocijas išbandymas“. Kitas berniukas, matydamas Edmundo klaidą, suprato, kad pats yra panašiai melavęs: „Edmundas elgėsi kaip apgavikas meluodamas savo broliams ir sesėms. Aš panašiai elgiausi suversdamas kaltę broliui už daiktą, kurį sulaužiau. Nedaryčiau to dar kartą.“ Kalbėdami apie knygų veikėjus, vaikai išmoksta apmąstyti savo pačių bruožus ir ką jie norėtų pakeisti.

M. Pike’as ir T. Lickona rekomenduoja rinktis knygas, kuriose vaikai gali rasti teigiamų pavyzdžių. Anot jų, didelė dalis šiuolaikinės vaikų ir paauglių literatūros yra „toksiška“ – keiksmažodžiai ir piktavališkas bei neatsakingas elgesys jose rodomi kaip „kieti“ ir sektini pavyzdžiai. Edukologai ragina atsakingai padėti vaikams išsirinkti, ką skaityti, cituodami „Narnijos kronikų“ autoriaus C. S. Lewiso mintį: „Jei neskaitysi gerų knygų, skaitysi blogas.“

Parengta pagal mercatornet.com

Bernardinai.lt

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode