Sprogimas

Dvi mamos ėmėsi labdaringo iššūkio: onkologinėmis ligomis sergantiems vaikams reikia ne žaislų

„Mes ne už sergančius, o už sveikus vaikus, nes kiekvienas turi teisę pasveikti“, – sako dvi mamos Viktorija ir Simona, vos per kelias savaites sumaniusios surengti virtualų labdaros aukcioną, kurio metu surinktos lėšos atiteks paramos fondui „Rugutė“, globojančiam onkologinėmis ligomis sergančius vaikus.

Moteris suvedė jų gyvenime atsiradę vaikai. Simona pasakoja, kad su Viktorija susipažino internetu, 2017 metais gruodį gimusių vaikų „Facebook“ grupėje.

„Tarp mamyčių yra tokia tradicija, kad kai jau sužinome kada gimdysime – internete sukuriamos uždaros grupės moterims, kuriose jos gali dalintis vaiko laukimo džiaugsmais ir rūpesčiais. Ten vyksta diskusijos, pokalbiai, patarimų apsikeitimas. Dalinomės net augančių pilvų nuotraukomis. Paskui organizuojami mamų susitikimai, vaikų gimtadieniai. Vėliau tapome geromis draugėmis“, – prisimena Simona.

Aukciono idėją pasufleravo gimtadienis

Viktorija atskleidė kaip kilo mintis rinkti lėšas sergantiems vaikams: „Vieną dieną sėdėjome kavinėje, gėrėme kavą, vaikai šalia vežimėliuose miegojo. Pradėjome svajoti, kad būtų smagu susitikti su mamomis ir jų vaikais, kurie gimę tais pačiais metais ir mėnesį kaip mūsiškiai.

Jau tą pačią dieną išsiuntėme kone 20 laiškų vaikų žaidimų kambariams, fotografams, maisto gamintojams, paskelbėme mamos. Ir ką jūs galvojate? Susirinko 25 mamos su vaikais iš Kauno, Klaipėdos, Šilalės, Panevėžio, Lentvario, Visagino, Tauragės. Atsirado nemažai rėmėjų, kurie prisidėjo gausiomis dovanomis prie gimtadienio renginio.“

Po to gimtadienio moterys labai džiaugėsi rezultatu, tačiau su Simona jautė, kad turi padaryti kažką daugiau. „Juk mūsų vaikai ir taip jau daug turi tų žaislų, nuolat pramogauja. O yra šeimų, kurioms pagrindinis tikslas yra ne daiktai, o viltis vaikui gyventi ir užaugti geru žmogumi.

Tiems vaikams kasdienybė yra ne pramogos žaidimų kambariuose ar kalnai greitai atsibostančių žaislų, bet nuolatinis lankymasis gydymo įstaigose, adatos ir nuolatinė kova su liga.“, – sako ji.

Moterys prisipažino, kad jeigu tik jos dvi tyliai būtų paaukojusios pinigus kažkuriam fondui – pagalba būtų, bet labai maža. Viktorijos ir Simonos tikslas – surinkti kuo didesnę pinigų sumą, kuri padėtų palengvinti vaikams ir jų šeimoms kovą su sunkiomis ligomis. Padėti ne kelioms, o kuo daugiau šeimų.

„Kalnai žaislų ar rūbų tiems vaikams nepadės. Šeimas slegia nekompensuojamų vaistų išlaidos, nuolatinis važinėjimas į gydymo įstaigas, iš provincijų atvažiavus gydytis į miestą – tėvams kainuoja nakvynės išlaidos, kalnai higienos ir specialiųjų gydymo priemonių, reabilitacijos ir daug kitų išlaidų. Todėl nusprendėme suorganizuoti viešą aukcioną. Jis padės pritraukti daugiau tokių žmonių, kurie taip pat nori padėti sergantiems vaikams”, – pasakoja Viktorija.

Moterys fondą pasirinko dėl jo sėkmės istorijų

Prieš 10 metų Simona pradėjo sekti Rugutės fondo veiklą. Skaitė pasidalintas istorijas, nuveiktus darbus. Žavėjosi visa veikla. Moteriai į akį krito tai, kad fondas ne pinigų prašo, o dalinasi nuveiktais darbais bei sėkmės istorijomis.

„Mes dažnai girdime graudžius pasakojimus apie vaikų ligas su prašymais aukoti. O iš „Rugutės” visada jaučiu optimistinę energiją. Fondas skleidžia pozityvumą, onkologinėmis ligomis sergančių vaikų stiprybę ir šeimų susivienijimo galią. Tas mane žavi iki pat šiol”, – atvira Simona.

Jos teigimu, fondo įkūrėjai Edita ir Dainoras dėl sunkios onkologinės ligos prarado savo dukrą Rugilę, kai jai buvo vos treji metai. Jie patys yra praėję visą tą skausmą, onkologinių gydymų eigą ir puikiai žino, ko reikia sergantiems vaikams ir jų šeimoms. Jie niekada nenuleidžia rankų, šviečia ir dalinasi aktualia medicinine informacija, teikia finansinę, psichologinę, teisinę ir socialinę pagalbą.

Moterys pasakoja, kad susisiekė su „Rugutės” įkūrėja Edita ir išreiškė norą finansiškai prisidėti prie jų veiklos.

Virtualus aukcionas vyks „Facebook“ platformoje

Simona ir Viktorija įvairiose Facebook mamų ir verslo grupėse pasidalino aukciono idėja ir prašymu paaukoti savo gamybos daiktą ar teikiamą paslaugą. Moterys sulaukė didelio palaikymo, pradėjo plūsti laiškai, žmonės pradėjo siųsti siuntinius.

Prie idėjos prisijungė daugiau nei 200 Lietuvos verslininkų iš visos Lietuvos, taip pat portalas, vienijantis visus Lietuvos kūrėjus, dizainerius, siuvėjus ir menininkus. Moterys kiekvieną dieną fotografuoja gautus daiktus ir ruošia jų aprašymus.

Vasario 5 d. Simonos sukurtame „Facebook“ puslapyje GingerPowerBlog ir brandtrackerLT bus įkelti visi aukcionui įsteigti daiktai, tarp jų ir įvairių paslaugų kuponai. 10 dienų žmonės po kiekviena nuotrauka galės siūlyti savo kainą. Virtualus aukcionas bus uždarytas vasario 15d. Tai Tarptautinė vėžiu sergančių vaikų diena.

Akcijos finalinis minėjimas ir padėka visiems prisidėjusiems vyks vasario 16-ąją dieną Šeimos gerovės centre, Vilniuje. Čia organizuojamas dar vienas gyvas aukcionas, iš kurio gautos lėšos taip pat bus skiriamos “Rugutės” fondo veiklai.

Lrt.lt

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode