Sprogimas

Vyriausybėje – siūlymas 15–16 proc. didinti minimalią algą ir NPD

algaVyriausybė trečiadienį ketina svarstyti Socialinės apsaugos ir darbo bei Finansų ministerijų siūlymus nuo kitų metų 15 proc. didinti minimalią mėnesio algą (MMA) ir beveik 16 proc. – neapmokestinamąjį pajamų dydį (NPD). 

BNS šaltiniai Vyriausybėje patvirtino, kad siūloma MMA padidinti 110 eurų iki 840 eurų (iki mokesčių), o NPD – 85 eurais iki 625 eurų. 

Finansų ministrė Gintarė Skaistė antradienį neatskleidė konkrečių skaičių, tačiau teigė, kad Trišalei tarybai neradus bendro sprendimo dėl MMA Vyriausybė trečiadienį teiks „siūlomų alternatyvų viduriuką“. 

Lietuvos pramonininkų konfederacijos prezidentas Vidmantas Janulevičius BNS sakė, jog dėl gresiančios recesijos MMA nuo sausio reikėtų didinti mažiau – iki 800 eurų, o NPD – daugiau – iki 740 eurų, o vėliau pavasarį MMA būtų galima didinti iki 888 eurų.

Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkės Ingos Ruginienės teigimu, Vyriausybės planai beveik vienodai – 15–16 proc. – didinti ir MMA, ir NPD yra parama verslui.

„Swedbank“ ekonomistas Nerijus Mačiulis teigė, kad MMA kėlimas 15 proc. gali dar labiau didinti infliaciją ir nedarbą, todėl saugiau būtų minimalios algos dydį peržiūrėti du kartus per metus ir sparčiau didinti NPD. 

Premjerė Ingrida Šimonytė anksčiau teigė, kad derantis dėl minimalios algos reikėtų atsižvelgti į galimą mažesnį ekonomikos bei atlyginimų augimą kitais metais. 

Prezidentas Gitanas Nausėda siūlė NPD padidinti ne mažiau kaip 100 eurų iki 640 eurų, o MMA dydį kelti pagal tarp socialinių partnerių suderėtą formulę.

Šiemet MMA siekia 730 eurų (neatskaičius mokesčių), arba 550 eurų „į rankas“, NPD – 540 eurų.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode