Sprogimas

Pasieniečiai jau apgręžė 15 tūkst. į Lietuvą iš Baltarusijos besibrovusių neteisėtų migrantų

besiNuo iš Baltarusijos besibraunančių neteisėtų migrantų apgręžimo politikos taikymo pradžios Lietuvos pasieniečiai jų į šalį neįleido jau 15 tūkst.

Šeštadienį VSAT užkirto kelią iš Baltarusijos neleistinose vietose patekti 109 atėjūnams. Praėjusią parą iš Baltarusijos į Latviją neteisėtai bandė įžengti 14 užsieniečių. Lenkijos pasieniečiai penktadienį apgręžė 44 neteisėtus migrantus.

Iš viso nuo praėjusių metų rugpjūčio 3 d., kai VSAT įgijo teisę apgręžti neleistinose vietose sieną šturmuojančius perėjūnus, jų iš Baltarusijos neįleista 15 082 (vidurnakčio iš šeštadienio į sekmadienį duomenys). Kai kurie iš tokių užsieniečių į Lietuvą bandė patekti ne vieną kartą. Nemažą dalį migrantų pasieniečiai atgrasė jiems nespėjus įžengti į Lietuvą.

6976 perėjūnus profesionaliai migrantų krizės metu veikiantys bei visuomenės pasitikėjimą dėl to pelnę Lietuvos pasieniečiai apgręžė šiemet, 8106 – pernai.

Iš viso su Baltarusija sieną turinčios Lietuva, Lenkija ir Latvija nuo Baltarusijos inspiruoto migrantų antplūdžio pradžios į ES neleido neteisėtai patekti 67 tūkst. migrantų. Lenkijos apgręžtų įsibrovėlių skaičius yra 44 579 (be šeštadienio statistikos), Latvijos – 7257.

Baltarusijos tarnybos Lietuvą pastaruoju metu yra pasirinkusios pagrindiniu taikiniu eskaluodamos migrantų antplūdį ir siekdamos, kad kuo daugiau jų neteisėtai patektų į Lietuvą ir ES. Beje, toks tikslas yra panašus į kai kurių Lietuvoje „savanoriais“ pasivadinusių asmenų siekius „globoti“ neteisėtai sieną bandančius kirsti perėjūnus.

Lenkijos ir ypač Latvijos pasieniečiams dabar prireikia apgręžti gerokai mažesnius migrantų būrius nei Lietuvos VSAT. Pavyzdžiui, nuo rugpjūčio antros pusės kiekvieną savaitę į Lietuvą iš Baltarusijos neteisėtai bando patekti daugiau kaip po 600 migrantų, o į Lenkiją bei Latviją atitinkamai maždaug 3 ir 9 kartus mažiau.

Toks neteisėtos migracijos į Lietuvą suaktyvėjimas tiesiogiai susijęs su aktyviais Baltarusijos pareigūnų veiksmais. Jie net tik atgabena užsieniečius prie sienos ir nukreipia į kaimyninės šalies teritoriją, bet ir migrantams padeda niokoti Lietuvos pusėje nutiestą koncertiną ir pastatytą tvorą. Tam Baltarusijos pasieniečiai pastaruoju metu netgi apsirūpino naujais „ginklais“ – žirklėmis metalui kirpti.

Jie sienos pažeidėjus nesyk yra nukreipę ir ten, kur koncertina ir tvora neįrengtos dėl gamtinių sąlygų.

Nepaisant tokių Baltarusijos struktūrų pastangų, Lietuvos pasieniečiams pavyksta užkardyti bandymus tūkstančiams neteisėtų migrantų patekti į ES. Dažniausiai tai yra jauno amžiaus, fiziškai tvirti, geros sveikatos vyrai. Jie Lietuvą mato tik kaip tarpinę stotelę pakeliui į dėl ekonominių priežasčių norimas patekti Vakarų Europos valstybes, ypač Vokietiją.

Pranešimas parengtas remiantis VSAT informacija.

VRM nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode