RETRO

Kinijos reakcija į susisiekimo viceministrės vizitą Taivane – apmaudi, sako A. Skaisgirytė

reakcijaKinijos reakcija į susisiekimo viceministrės vizitą Taivane praėjusią savaitę yra apmaudi, sako prezidento vyriausioji patarėja užsienio politikai Asta Skaisgirytė.

Pekinas po vizito pranešė įvedantis sankcijas Agnei Vaiciukevičiūtei ir nutraukiantis bendradarbiavimą su ministerija bei apskritai su Lietuva susisiekimo srityje.

„Kinijos reakcija (...) buvo apmaudi ir, mūsų galva, neverta tų žingsnių, kurie buvo padaryti“, – LRT radijui ketvirtadienį sakė patarėja.

Pasak jos, į Taivaną vykusi delegacija buvo „gana darbingo lygio, (...) buvo vykstama ieškoti verslo kontaktų“.

Delegaciją sudarė Klaipėdos jūrų uosto, elektrinių autobusų gamintojos „Vėjo projektai“, „Altas Auto“ ir „Elinta Robotics“ atstovai.

Ministerijos teigimu, per penkias dienas įvyko 14 susitikimų, tarp jų – su keturių ministerijų, dviejų tarptautinių jūrų uostų, kelių pasaulyje garsių privačių ir valstybės valdomų kompanijų atstovais.

Kvietimą į Taivaną atvykti turi ir Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen. Jis sako bandysianti sutelkti didesnę Europos Sąjungos (ES) parlamentų vadovų delegaciją.

Seimo vadovės pozicijos nepakeitė ir įvestos sankcijos viceministrei.

A. Skaisgirytė sako, kad vienos V. Čmilytės-Nielsen vizitas į Taivaną būtų „kito lygio klausimas“.

„Seimo pirmininkas yra labai aukštai stovinti valstybės valdymo hierarchijoje figūra – antra po prezidento. Čia niekaip nepasakysi, kad vizitas buvo darbinis ir praktinis“, – sakė patarėja.

Ji teigė, jog Lietuva laikosi „vienos Kinijos“ politikos, ir reikėtų įsivertinti, ar toks vizitas nepakenktų Lietuvos saugumo interesams.

Vis dėlto A. Skaisgirytė pabrėžė, kad jei toks apsilankymas vyktų ES lygiu, tai būtų „sveikintinas žingsnis“.

„Jei tai taptų ES politikos dalimi, jei pavyktų sutelkti ES šalis tokiam pokyčiui, tai, sakyčiau, sveikintinas žingsnis“, – kalbėjo šalies vadovo atstovė.

Kinijos laikinasis reikalų patikėtinis Vilniuje Qu Baihua (Čiu Baihua) interviu BNS praėjusią savaitę teigė, kad bet koks Lietuvos ar kitų valstybių pareigūnų apsilankymas Taivane „pažeidžia vienos Kinijos politiką“.

Per šiuos metus Taivane iš viso lankėsi trys viceministrai iš Lietuvos: ekonomikos ir inovacijų viceministrė Jovita Neliupšienė, žemės ūkio viceministras Egidijus Giedraitis bei A. Vaiciukevičiūtė. Qu Baihua teigimu, Pekinas tai laiko politiniais vykdomosios valdžios atstovų vizitais.

Lietuva pernai leido Taibėjui atidaryti atstovybę šalyje Taivano pavadinimu. Šis žingsnis sukėlė Pekino nepasitenkinimą  – jis apribojo santykius su Vilniumi ir blokavo Lietuvos eksportą. Dėl to Europos Sąjunga šių metų pradžioje kreipėsi į Pasaulio prekybos organizaciją (PPO).

Rugsėjį Lietuva ketina Taipėjuje atidaryti prekybos biurą. Tikimasi, kad tai paskatins šalių bendradarbiavimą verslo, ekonomikos, mokslinių tyrimų ir inovacijų, kultūros ir transporto srityse.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode