RETRO

Lietuvos atstovybei Taivane vadovauti paskirtas premjerės patarėjas P. Lukauskas

paskirtasRugsėjį Taivane planuojamai atidaryti Lietuvos atstovybei vadovauti paskirtas Paulius Lukauskas, šiuo metu dirbantis ministrės pirmininkės Ingridos Šimonytės patarėju.

Apie tai trečiadienį BNS patvirtino vadovo atranką vykdžiusi Ekonomikos ir inovacijų ministerija.

Vėliau išplatintame pranešime ministerija nurodė besitikinti, jog atstovybė Taipėjuje padės plėtoti Lietuvos ekonominį atstovavimą pietryčių Azijos regione, paspartins bendrų projektų įgyvendinimą su Taivanu.

„Taivanas yra įtrauktas tiek į prioritetines Lietuvos bendradarbiavimo inovacijų srityje, eksporto, tiek į prioritetines tiesioginių užsienio investicijų rinkas. Per pirmąjį šių metų pusmetį lietuviškos kilmės prekių ir paslaugų eksportas į Taipėjų išaugo trečdaliu ir jau siekia 11,5 mln. eurų Akivaizdu, kad Lietuvos verslas atranda šią naują rinką“, – pranešime sakė ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė. 

„Tai, kad Taipėjuje pirmą kartą pradeda dirbti mūsų deleguotas atstovas ne tik padės diversifikuoti Lietuvos ekonominį atstovavimą Azijos regione, bet ir skatins abipusį technologinį bendradarbiavimą“, – pridūrė ji.

P. Lukauskas šiuo metu dirba premjerės patarėju strateginių reformų klausimais, anksčiau buvo Vyriausybės vicekancleris.

Dar anksčiau jis vadovavo verslumo ir eksporto plėtros agentūrai „Versli Lietuva“, dirbo derybų konsultantu, vadybininku, buvo visuomeninės organizacijos „Global Lithuanian Leaders“ valdybos nariu.

Atrankoje į atstovybės vadovo pareigas dalyvavo aštuoni kandidatai.

Lietuvos atstovybė turėtų būti atidaryta rugsėjį. Ji vadinsis Lietuvos atstovybe Taipėjuje, o ne Taivane. Tokia praktika tarptautinėje bendruomenėje nusistovėjo siekiant vengti užuominų apie palaikomus tarpvalstybinius santykius su sala, kurią Kinija laiko savo dalimi ir žada ilgainiui atsiimti.

Lietuvos pareigūnai taip pat pabrėžia, jog atidaroma atstovybė bus prekybinė, o ne diplomatinė.

Ėmus gilėti Lietuvos ir Taivano ryšiams, pernai rudenį Vilniuje buvo atidaryta Taivaniečių atstovybė.

Kinija tokį žingsnį palaikė Lietuvos parama Taivanui veikti kaip nepriklausomai valstybei ir sumenkino su šalimi diplomatinius ryšius, ėmėsi prekybos ribojimų.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode