RETRO

Lietuvos ambasadoriumi Jungtinėje Karalystėje Vyriausybė siūlo skirti E. Bajarūną

ambasadLietuvos ambasadoriumi Jungtinėje Karalystėje Vyriausybė trečiadienį pasiūlė skirti Eitvydą Bajarūną.

Jei sprendimui pritars ir prezidentas Gitanas Nausėda, diplomatas naujas pareigas pradės eiti rugsėjo 12 dieną.

Pats E. Bajarūnas pažymėjo, kad Junginėje Karalystėje esanti per 200 tūkst. lietuvių diaspora dydžiu prilygsta Klaipėdai, jis žada stengtis, kad ambasada „būtų dar atviresnė lietuviams ir taptų jų namais“.

„Ministerija neseniai patvirtino Lietuvos diasporos ilgalaikę strategiją 2022-2024 metams, tai taps ir mano svarbiausiu staliniu dokumentu, kaip įtraukti lietuvius, kaip užtikrinti ryšį, taip pat švietimo programa“, –Vyriausybės posėdyje kalbėjo diplomatas.

Pasak jo, svarbu bus ir tęsti Lietuvos piliečių interesų užtikrinimą po „Brexit“, toliau stiprinti diplomatinius, prekybinius santykius su šia iš Europos Sąjungos pasitraukusia valstybe.

E. Bajarūnas pabrėžė, kad Jungtinės Karalystės globalus vaidmuo yra itin svarbus, ypač siekiant politinės ir karinės paramos Ukrainai, sankcijų Rusijai, bei žada tai išnaudoti plėtojant Rytų partnerystės programą.

„Siūlau pritarti. Iš savo pusės tikiuosi, kad ambasadorius man primins nepralėkti pro duris kitą kartą, jeigu reikės eiti“, – sakė I. Šimonytė, ironiškai prisimindama nesusipratimą, kai savo vizito metu Londone praėjo pro Jungtinės Karalystės premjero Boriso Johnsono (Boriso Džonsono) rezidencijos duris.   

Šių metų gegužę E. Bajarūnas atšauktas iš ambasadoriaus Rusijoje pareigų, jis iki šiol dirbo ir ambasadoriumi Uzbekistanui. Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis sakė, kad iki šiol diplomatinės funkcijos dėl Uzbekistano buvo atliekamos iš Maskvos, artimiausiu metu tam bus ieškoma kitos atstovybės.

Atšaukti ambasadorių iš Maskvos Vyriausybė pasiūlė reaguodama į žudynes Kyjivo priemiestyje Bučoje, įvykdytas tęsiantis Rusijos invazijai į Ukrainą.

Dėl Rusijos vykdomo karo Lietuva balandį iš šalies išsiuntė Rusijos ambasados Vilniuje vadovą Aleksejų Isakovą ir generalinio konsulato Klaipėdoje darbuotojus, uždarė šios šalies atstovybę uostamiestyje bei pažemino diplomatinį atstovavimą tarp Lietuvos ir Rusijos iki reikalų patikėtinių.

Londone E. Bajarūnas turėtų pakeisti kadenciją baigusį ambasadorių Renatą Norkų.

Ambasadorius Vyriausybės teikimu skiria prezidentas, pritarus Seimo Užsienio reikalų komitetui.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode