Sprogimas

NVSPL vadovas D. Bakša po darbuotojos skundo nušalino pavaduotoją R. M. Balčienę

baksaNacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos (NVSPL) vadovas Danas Bakša nušalino nuo pareigų savo pavaduotoją Rositą Mariją Balčienę, motyvuodamas darbuotojos skundu.

Sveikatos apsaugos ministerija žada aiškintis, ar šis sprendimas pagrįstas.

Pasak D. Bakšos, pavaduotoja nušalinta prieš kelias savaites, tyrimą dėl jos darbo drausmės pavesta atlikti advokatų kontorai „Hitus Legal“, su kuria laboratorija jau anksčiau yra sudariusi sutartį. Rezultatų laukiama iki kitos savaitės pabaigos.

„Priežastys paprastos: buvo gautas skundas dėl pavaduotojos veiksmų, ir tiesiog tam, kad būtų galima objektyviai atlikti tyrimą, tyrimą atliekančio asmens buvo pasiūlyta šalinti tam laikotarpiui (...). Tiesiog, darbuotoja parašė skundą, išdėstė bendras aplinkybes, kurios lemia, kad turi būti atliekamas drausmės tyrimas“, – BNS ketvirtadienį sakė D. Bakša.

Jis tikino tiksliai neatsimenantis, nuo kada nušalino pavaduotoją, bet „tai buvo kiek seniau“, taip pat sakė negalintis kalbėti apie skundo aplinkybes, kol tyrimas nebaigtas.

BNS žiniomis, R. M. Balčienė nušalinta nuo liepos 29 dienos.

„Ar pasitvirtins, ar nepasitvirtins aplinkybės, kaip ir neaišku, matysime“, – pridūrė laboratorijos vadovas.

Jis sakė, kad savo tyrimą atlieka ir NVSPL Darbo taryba, tačiau advokatų kontoros paslaugų, anot jo, prireikė, „kadangi yra daug labai suinteresuotų asmenų iš vidaus“.

„Tad mes paprašėme, kad advokatų kontora apsiimtų ir atliktų tą tyrimą objektyviai ir nebūtų po to kažkokių šališkumų. Advokatus buvome pasamdę dar iki to laiko, bet kadangi buvo tokia situacija, kad nelabai daugiau kam buvo atlikti tą darbo drausmės tyrimą, paprašėme, kad atliktų jie. Visų pirma, tai yra teisinis dalykas (...), o Darbo taryba neturi griežtų įgaliojimų“, – tvirtino NVSPL direktorius.  

Sveikatos apsaugos ministerija BNS informavo žinanti apie direktoriaus pavaduotojos nušalinimą ir žada prašyti vadovo paaiškinti sprendimo motyvus.

„Gavus informaciją apie Rositos Marijos Balčienės nušalinimą nuo NVSPL direktoriaus pavaduotojos pareigų, ministerija papildomai aiškinsis tokio sprendimo pagrįstumą – artimiausiu metu bus kreiptasi į įstaigos vadovą, prašant paaiškinti aplinkybes ir motyvus. Gavus atsakymus, bus vertinamas nušalinimo pagrįstumas“, – BNS informavo ministerija. 

Pernai spalį sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys atleido patį D. Bakšą, konstatavus šiurkštų darbo pareigų pažeidimą. D. Bakša sprendimą apskundė teismui, o šis įpareigojo jį grąžinti į NVSPL vadovo pareigas.

Teismas konstatavo, kad vidinis tyrimas D. Bakšos atžvilgiu buvo atliekamas tendencingai, šališkai, neišklausius jo paties. Tyrimą atlikusi komisija savo darbą pradėjo SAM vadovybei reaguojant į gautą anoniminį skundą.

Remdamasis vieno iš teismo nagrinėtoje byloje apklausto liudytojo parodymas, teismas kontatavo, kad jo paaiškinimai „duoda tvirtą pagrindą išvadai“, jog, tikėtina, anoniminį skundą suformavo iki D. Bakšos sugrįžimo NVSPL vadovavusi R. M. Balčienė, remdamasi „neįvardintų laboratorijos darbuotojų vardu“. Pati R. M. Balčienė neigia formavusi skundą.

D. Bakša patikino, kad ši istorija ir tyrimas dėl pavaduotojos niekaip nėra susiję.

„Čia visiškai nesusiję dalykai. Grįžau į pareigas, bet nei turiu prieš kažką pykčių likusių, nei dar ką nors. Aš paprastai žiūriu į gyvenimą: jei dirbame, tai dirbame. O šioje vietoje atsitiko taip, kad gautas vieno iš darbuotojų skundas ir į jį reikėjo kažkaip sureaguoti“, – tvirtino jis.

Tyrimą dėl D. Bakšos atlikusi pernai komisija tuomet konstatavo, kad NVSPL vadovas neatliko darbuotojų kasmetinių veiklos vertinimo pokalbių, neužpildė atitinkamų vertinimo išvados formos punktų, nepasirašė laiku vertinimo išvadų, jos surašytos ženkliai vėliau nei surašyti ir pasirašyti įsakymai dėl darbuotojų atlyginimo kintamosios dalies paskyrimo.

D. Bakša teisme sutiko, jog dėl didelio užimtumo neatliko darbuotojų metinio vertinimo, kad jų veiklos išvadas pasirašė vėliau, tačiau tuo niekam jokios žalos nepadarė. Anot jo, to negalima laikyti darbo drausmės pažeidimu, juolab – šiurkščiu.

Anksčiau BNS skelbė, kad 2020-ųjų rudenį pradėjęs darbą laboratorijoje D. Bakša per trumpą laiką į atsakingas pareigas įstaigoje įdarbino ne vieną su stambiais verslais susijusį asmenį. Jis tuomet teigė nesidomintis, kokiomis kitomis veiklomis jie užsiima.

Tarp šių žmonių buvo NVSPL Planavimo ir viešųjų pirkimų skyriuje naujai įsteigtose ekonomikos analitiko pareigose dirbantis verslininkas, „darbietės“ Ievos Kačinskaitės-Urbonienės padėjėjas Kastytis Masalskas. 

Darbą NVSPL D. Bakša derino su darbu Vilniaus psichiatrijos ligoninėje.

Dar anksčiau D. Bakša dirbo buvusio sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos patarėju.

Iš ministro politinės komandos D. Bakšai teko trauktis 2017-ųjų pabaigoje, kai dienraštis „Lietuvos rytas“ paskelbė, kad jis galėjo spausti tuometinę viceministrę, jog konkurse į Valstybinės ligonių kasos direktoriaus postą turi laimėti ministerijoje projektų ir procesų valdymo patarėju dirbantis Igoris Baikovskis.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode